Az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei, az Európai Unió Tanácsának soros, spanyol elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói hétfőn ismét üléseznek az uniós migrációs és bevándorlási paktum még nyitott pontjainak lezárására. A neve elhallgatását kérő uniós diplomata szerint a tárgyalók szerdai, de legkésőbb pénteki ülésükön fogadhatják el a csomagot.

Hirdetés

Emlékeztetett arra: az Európai Bizottság reménykedik a paktum idei elfogadásában, noha számos részletet érintően még távol vannak a tagállami álláspontok. A vita középpontjában a migránsoknak a határokon végezhető szűrése áll, amely új elemként kerülhet a migrációs szabályozásba. A paktum ezen pontja azt a célt szolgálja majd, hogy már a migránsok érkezésekor, az EU külső határain meg lehessen állapítani azt, hogy a jelentkezők között ki a valódi menekült. Az illegálisan érkezőket őrizetbe vételt követően azonnal kiutasíthatnák az unió területéről, és hazaszállításukról is döntenének – tájékoztatott.

Az Európai Parlament októberben, strasbourgi plenáris ülésén fogadott el állásfoglalást az uniós migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyben az EP kötelező uniós megoldást sürgetett a gyors határeljárások lefolytatására, valamint a migránsok befogadásával is járó szolidaritás erősítésére. Az EP a tagállamok közötti szolidaritás mellett a migránsok származási és tranzitországaival ápolt kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozta az európai tartózkodásra jogosultak visszaszállításának biztosítására.

A tárgyalók legutóbb október jutottak megállapodásra az új közös európai menekültügyi és migrációs csomag egyik utolsó eleméről, a válsághelyzetekről szóló rendeletre vonatkozó tárgyalási mandátumukról, ez magában foglalja a migráció eszközként való felhasználásának meghatározását is. Az új jogszabály létrehozza azt a keretet, amelynek értelmében a migrációs válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhetnek más uniós országoktól. Idetartozik a migránsok más tagországokba való áttelepíthetősége is, továbbá a szolidáris tagállamok átvehetik a menedékjogi elbírálások felelősségét más tagállamoktól, illetve pénzügyi hozzájárulással támogatnák a válsághelyzetben lévő országokat.

Korábban írtuk