Ahogy közeledik az EU-csúcs, úgy fokozódnak a feszültségek azzal a spanyol javaslattal kapcsolatban, amely szerint az uniónak a befagyasztott orosz pénzek által termelt profitból kellene finanszíroznia az ukrajnai újjáépítést.

Hirdetés

Az október végi EU-csúcson a tagállamok Oroszországot tették felelőssé a háború okozta károkért, és kijelentették: meg kell vizsgálni, hogy az uniós bankokban tárolt és befagyasztott orosz vagyon miként fordítható Ukrajna újjáépítésére.

A lehetőséget már hónapok óta vizsgálják, de több tagállam, köztük Németország és Franciaország is meglehetősen szkeptikus, nem is beszélve Belgiumról, ahol a legtöbb befagyasztott orosz pénzt őrzik.

Az Európai Központi Bank pedig attól tart, hogy a lépés felborítaná a pénzügyi piacokat, és gyengítené az euró pozícióját tartalékvalutaként.

Korábban írtuk

A vita újabb felvonására az uniós nagykövetek kedd esti találkozóján került sor, ahol a soros elnök spanyolok szerették volna keresztülvinni a javaslatot. Számításaik szerint az orosz pénzek jövedelméből 2027-ig mintegy 15-17 milliárd eurót lehetne Ukrajnára fordítani – vagyis gyakorlatilag épp annyit, amennyit ebben az időszakban erre szán az EU.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.