Fotó: MTI/EPA/PAP/Kalbar
Rendõrök a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza elõtt 2023. december 20-án.
Hirdetés

Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a héten felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. A lépés a Lengyelországot két ciklus óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felháborodását váltotta ki, Andrzej Duda lengyel elnök pedig „kirívó alkotmánysértésről” beszélt az ügy kapcsán – olvasható a cikkben.

Újból bebizonyosodott, hogy az európéernek beállított politikusoktól messze nem áll távol a legsötétebb politikai tisztogatások és a jogon kívüli eszközök használatának kíméletlen módszertana. A tavalyi választások előtt a dollárbaloldal meghívott szónoka, Donald Tusk mintha magáévá tette volna Gyurcsányék politikai tervét egy esetleges választási győzelmet követően – deklaráltan a jogállamiság félretételének, az igazságszolgáltatás politikai irányításának, a jogbiztonság felfüggesztésének alkalmazása, ténylegesen egy alkotmányos puccs követte volna az ellenzék hatalomátvételét − mondta el a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán alotmányjogász.

„Praktikusan ezt láthatjuk most Lengyelországban, a végrehajtó szerepében Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter egy parlamenti határozat alapján a héten felmentette a közmédia vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki”. 

Andrzej Duda elnök okkal nevezte anarchiának Sienkiewicz eljárását, ugyanis a lengyel közmédia vezetőinek kinevezését és felmentését a Nemzeti Médiatanácsról (RMN) szóló törvény szabályozza, amely normát a parlamenti többség módosíthatja, a miniszter azonban ezt a kérdést egy szejm-határozat alapján kívánta rendezni – hangzott el az interjúban.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk