Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat, szerk.
Hirdetés

A voksolás első fordulójában egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az abszolút többséget, így az első két helyezett, Milanovic és Grabar-Kitarovic részvételével második fordulót kell tartani, amelyben már elegendő lesz az egyszerű többség.

A vasárnap este hét órai urnazárás után a szavazóhelyiségekből kilépő emberek megkérdezésén alapuló exit-poll felméréseket ismertetnek, az első részeredmények pedig este nyolc óra körül várhatóak.    

A horvát választási bizottság által közzétett adatok szerint az első fordulóban Milanovic a szavazatok 29,55, Grabar-Kitarovic pedig 26,65 százalékát kapta.

A közvélemény-kutatások most is Grabar-Kitarovic győzelmét vetítik elő, akárcsak az első fordulóban. Ennek ellenére Milanovic közel három százalékkal kapott több szavazatot december 22-én, mint a jelenlegi államfő. Megjegyzendő, a felmérések még azelőtt készültek, hogy megtartották volna a televíziós vitákat, amelyből eddig három is volt: a közszolgálati televízión kívül még két kereskedelmi csatornán.

A sokszor személyeskedésbe torkolló vitákban szakértők szerint Milanovic túl agresszíven, sokszor fenyegetően viselkedett, míg Grabar-Kitarovic kissé bizonytalan és monoton volt, kevés szenvedéllyel érvelt.

Politikai szakértők úgy vélték: egyik politikus sem tudott új szavazókat megszólítani. Mint mondták, klasszikus kampány szemtanúi lehettek, mindenféle innováció nélkül, amelyben semmi olyasmit nem lehetett látni, ami jobban felkeltette volna a választópolgárok figyelmét.

Az első fordulóban harmadikként befutó Miroslav Skoro horvát énekes és üzletember a szavazatok 24,45 százalékát szerezte meg. A második fordulóba jutott mindkét jelölt arra számít, hogy ezekből a szavazatokból bővítheti táborát. A szakértők szerint matematikailag Grabar-Kitarovicnak van jobb kilátása a győzelemre, mert nagyobb eséllyel pályázhat Skoro híveinek voksaira, hisz utóbbi is a jobboldali, konzervatív szavazókat szólította meg.

Mindazonáltal azok is Skoróra szavaztak, akik nem akarták a két nagy pártra, a HDZ-re és az SDP-re adni voksaikat. Ők valószínűleg most otthon maradnak. Bármelyik politikus nyeri is meg a választást vasárnap, várhatóan kicsi lesz a különbség közöttük. Valószínűleg az dönt majd, hogy melyik nagy párt tudja jobban mozgósítani szavazótáborát. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a HDZ ebben mindig jobb volt.

Mivel minden szavazat számít, a két jelölt kampánystábja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy közel 200 ezer horvát állampolgár tölti a hétvégét külföldön a síszünet miatt. Milanovic fel is szólította őket, hogy maradjanak otthon.

A Vecernji List című horvát napilap arról írt: az SDP teljesen legitim módon használta ki ezt a felhívást saját szavazóbázisának mozgósítására. Azzal, hogy az SDP azt sugallta, emiatt veszteség érheti Milanovicot, lehet, hogy sokan most mégis elmennek szavazni rá – vélte a lap.

A Vecernji List szerint ugyanakkor nagyon egyszerű a megoldás: az ellenzéknek és a kormányzó pártoknak végre meg kellene állapodniuk abban, hogy a jövőben az elnökválasztást ne az ünnepi időszakra írják ki. „A decembert és a januárt meg kell tisztítani a választásoktól, és az ünnepi időszakot meghagyni az embereknek” – írta a lap. Hozzátette: bár nem valószínű, hogy a síszünet befolyásolja az elnökválasztás kimenetelét, az eredmény lehetnek annyira szoros, hogy akár ezer szavazaton is múlhat a győzelem.