Egy, a BuzzFeed által megszerzett WhatsApp üzenet alapján úgy tűnhet, a Downing Street azt parancsolta a brit Konzervatív Párt európai parlamenti képviselőinek, hogy távolodjanak el a magyar miniszterelnöktől – írja a Breitbart London.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A brit konzervatívok egyhangúlag a Sargentini-jelentés ellen szavaztak szerdán az Európai Parlamentben.

A BuzzFeed által nyilvánosságra hozott, kiszivárgott üzenet szerint a brit konzervatívok EP-csoportjának vezetője, Ashley Fox azt kéri képviselőtársaitól, a Twitteren „kommentár nélkül” osszanak meg egy kiírást, amely szerint a Sargentini-jelentésre adott, elutasító szavazatuk „nem az Orbán Viktorral való egyetértés” jele.

A kérdéses kiírás Daniel Dalton brit konzervatív párti EP-képviselőtől származik és az áll benne: „Magyarországgal szemben a hetes cikkely [alkalmazása] elleni szavazatunk nem az Orbán Viktorral való egyetértés [jele]. Olyan vádak fogalmazódtak meg, amelyek nem tartoznak az EU hatáskörébe és amelyekkel kapcsolatban Magyarország független[ül dönthet]. A hetes cikkely egy jogi kérdés, attól, hogy politikaivá emelték, az EP csak még erősebbé tette [Orbán Viktort] hazájában”.

Egy konzervatív párt-közeli forrás a BuzzFeednek állítólag azt mondta, „azoknak az EP-képviselőknek, akik személy szerint támogatják Orbánt, azt parancsolták, ne kommentálják az eseményeket”.