Megkezdődött vasárnap reggel Bulgáriában az előrehozott parlamenti választás, három éven belül immár harmadszor választanak törvényhozást az országban.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Körülbelül 6,5 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát tizenegy pártra és kilenc koalícióra. Mintegy négyezer megfigyelő ellenőrzi a voksolás tisztaságát. A 2016 áprilisában elfogadott törvény értelmében a választásokon a részvétel kötelező, de a voksolás elmulasztása nem jár szankciókkal.

A választást Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által támogatott, oroszbarát Rumen Radevvel szemben. Így 2013 óta harmadszor kellett parlamenti választásokat kiírni. 2017. január 27. óta ügyvivő kormány van hivatalban Ognyan Gerdzsikov vezetésével.

A hét elején ismertetett közvélemény-kutatási adatok alapján a mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt és az ellenzéki szocialisták fej fej melletti küzdelme rajzolódik ki. A megkérdezettek harminc százaléka választaná a tavaly őszi elnökválasztás óta megerősödött Bolgár Szocialista Pártot (BSZP), s ugyanennyi a GERB-et. A harmadik helyet foglalják el a nacionalisták 11,5 százalékos támogatottsággal, őket követi 8,1 százalékkal a török kisebbség pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSz). Az Akarat (Volja) egy héttel a választás előtt 6,5 százalékon állt.

Elemzők rámutattak, hogy ekkora támogatottsággal egyik párt sem tud majd a kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni. Ezért nem is annyira az fog számítani, hogy ki szerzi meg a vasárnapi szavazáson a legtöbb voksot, hanem az, hogy melyik párt lesz képes partnereket találni kormányalakításhoz.

MTI