Hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Koszovóban. Az ország 1,9 millió szavazópolgára előrehozott választáson dönt a 120 fős parlament új összetételéről.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A huszonhat választási listán szinte az összes, Koszovóban élő nemzeti kisebbség képviselője megtalálható: az albán mellett szerb, bosnyák, roma, török, goráni, askáli és a magát egyiptominak nevező kisebbséghez tartozó jelöltek is vannak. 
    
A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében ötszázalékos a parlamenti küszöb, míg koalíciók esetében hétszázalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20, úgynevezett fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 hely a szerb kisebbséget illeti meg. 
    
A választást egy évvel hozták előre, miután a parlament elfogadta a kormány ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Egyes elemzők szerint a kormány bukásához feltételezhetően a Montenegróval kötött határegyezmény vezetett, amelynek elfogadásáról nem egyezett a kormánykoalíció pártjainak véleménye. A határmegállapodást azért kifogásolták, mert általa több mint 8000 hektárnyi föld jutna a szomszédos országnak, viszont a megállapodás parlamenti becikkelyezése az egyetlen – még fennálló – feltétele annak, hogy az Európai Unió eltörölje a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Más vélemények szerint az egyezmény ratifikálása csak ürügy volt a kormánykoalíció felbontásához, a nagyobbik kormánypárt ugyanis most érezte magát elég erősnek ahhoz, hogy átvegye az irányítást kisebbik partnerétől. 
    
A szavazóhelyiségek 19 óráig tartanak nyitva. A választás tisztaságát közel ötezer koszovói és nemzetközi megfigyelő ellenőrzi. 
    
Az ország 2008-ban kikiáltott függetlensége óta ez a harmadik parlamenti választás.

MTI