A svédországi Gävle határába egy hidzsábos nőt ábrázoló digitális táblát helyeztek ki. A település sokszínűségét hirdető tábla erős reakciókat váltott ki, meg is rongálták – írja a Sputnik a helyi Aftonbladet újságra hivatkozva.

Képernyőfotó: Sputnik

A Stockholmtól nagyjából száz kilométerre északra található Gävle vezetése úgy döntött, a város felé vezető autópályára helyieket ábrázoló táblákat tesz ki. Az egyikre egy muszlim lakos, Suzan Hindi került. Őt a Gefle Dagblad nevű lap bátor tanárként írja le, aki még a rákkal küszködve sem hagyta ott a hivatását, a Samhällsnytt viszont arról ír, hogy a nő kapcsolatban állt a községi al-Rashideen mecsettel, amelyet a radikális iszlámmal hoztak hírbe. (Az ottani imám az Iszlám Államot magasztalta, egyszer még pénzt is próbált gyűjteni a terroristáknak.)

Az összes tábla közül Suzan Hindiét fogadták a legnagyobb felháborodással. Sokan úgy vélték, hogy a politikai korrektség túl messzire ment, ez a tábla pedig egyfajta jele Svédország iszlamizálódásának. Mások úgy látták, a hidzsábviselés nem összeegyeztethető a demokratikus értékekkel.

A község egyik jobboldali önkormányzati képviselője, Roger Hedlund azt mondta, ezek a fejkendők „a nőket szexuális segédeszközzé alacsonyítják”.

A felháborodottak körülbelül napi negyven emailt küldtek az önkormányzatba, és hússzor telefonáltak a hivatalba. Voltak, akik kevésbé békés eszközzel adtak hangot véleményüknek: a digitális táblát többször is megrongálták, amely emiatt működésképtelenné vált.

Az község kommunikációjáért felelős Johan Adolfsson iszlamofóboknak nevezte a táblát bíráló embereket. Szerinte Gävle multikulturális helység, ahol százhúsz különböző nyelvet beszélnek, a táblán szereplő Hindi pedig „a sokszínűség nagykövete”.