A 81 tagú törvényhozás 46 képviselője biztosította támogatásáról és 19 ellenezte Montenegró 44. kormányának kinevezését. A kormány gerincét a tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom adja, de a koalíció részét képezi a Demokratikus Montenegró, a Szocialista Néppárt, az albán kisebbségi Albán Fórum és az Albán Szövetség, valamint a közelmúltban több kis pártra hullott Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség.

Hirdetés

Kormányprogramjának ismertetésekor Milojko Spajic kiemelte, célja az ország gazdasági növekedésének felgyorsítása, a bérek és nyugdíjak emelése, az életszínvonal növelése, és az ország európai integrációjának felgyorsítása.

Az ellenzék szerint Spajic kormánya Montenegró-ellenes, Európa-ellenes és oroszbarát nézeteket vall. A balközép Szocialisták Demokratikus Pártja szerint a kormány nem lesz hosszú életű, mert „hibás alapokon” nyugszik.

Montenegróban június 11-én tartottak előrehozott parlamenti választást, azt követően, hogy a 2020-as voksolás után két kormány is megbukott az országban.

Korábban írtuk