Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A telefonfülkék készülékeinek megszólalása után a kagylót felvevő ember néhány perces eredeti tudósítást hall az 1989. november végi szocialista rendszer elleni tüntetésekről, amelyet a szabadság megőrzésére felszólító rövid üzenet követ.

A köztéri telefonfülkéket üzemeltető O2 társaság közlése szerint ezt a tudósítást és üzenetet vasárnap kora reggeltől többször is hallhatják majd mindazok, akik a Csehországban működő mintegy 4000 fülkében a készülék kicsengésekor felveszik a kagylót. Az akcióra az O2 társaságnak A szabadság nem természetes adottság elnevezésű projektje keretében kerül sor.

„Míg manapság a telefonfülkéket szinte senki sem használja, harminc éve, amikor még nem léteztek mobiltelefonok, a vezetékes telefonra gyakran éveket kellett várni, ezért a nyilvános fülkék fontos kapcsolatot jelentettek a külvilággal. Ezért döntöttük úgy, hogy a bársonyos forradalomra emlékeztető kampányunkba jelképesen a telefonfülkéket is bevonjuk” – olvasható az O2 társaság közleményében.

A kampány egyben egyfajta búcsú is a köztéri telefonfülkéktől, amelyek száma januártól Csehországban 1150-re csökken – közölte a társaság.

A 30 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én lezajlott, a rendőrség által erőszakkal feloszlatott diáktüntetésre, amely a csehszlovákiai rendszerváltás elindítója volt, vasárnap a csehországi templomok harangjainak zúgása is emlékeztetni fog. A templomharangok jelképesen 17 óra 11 perckor szólalnak meg az egész országban, ez volt az a pillanat, amikor diákok tüntetése elkezdődött.

Egy időben ezzel a csehországi rádióállomások közös megegyezés alapján a Modlitba pro Martu (Imádság Mártáért) című dalt tűzik műsorukra, amely a bársonyos forradalom himnuszává vált.

A Modlitba pro Martu című dallal nyerte meg Marta Kubisová cseh énekesnő 1969-ben a Pozsonyi Líra nemzetközi dalversenyt. A híres dal tiltakozás volt Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása ellen. 1970-ben a dalt és Marta Kubisová nyilvános szereplését a korabeli szocialista hatalom betiltotta. Kubisová ezt a dalt csak 1989 november végén énekelhette el újra nyilvánosan Prágában a mintegy kétszázezres első Vencel téri nagygyűlésen.