Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Hirdetés

A tüntetők egy csoportja – a rendőrség becslése szerint mintegy 1500 ember – fémrudakkal és más eszközökkel kísérelte meg betörni a kormányzati épületkomplexum üvegajtajait, mire a rendőrség paprikaspray-vel igyekezett visszaszorítani őket. Az összecsapások következtében 13 rendőrt vittek kórházba – adta hírül a SCMP.

A demonstrálók egyik nagyobb csoportja a Victoria Parkban gyülekezik, ahonnan a minden évben július 1-jén megrendezett demokráciapárti menet hagyományosan indul. A rendőrség arra kérte a menet szervezőit, hogy halasszák más időpontra, vagy legalább korlátozzák kisebb szakaszra a felvonulást, mert nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát.

A tüntetők közül sokan Carrie Lam kormányzó lemondását követelik. A kiadatási törvénytervezet miatt kialakult, elhúzódó feszült helyzetért sokan őt teszik felelőssé.

A kormányzó délelőtti ünnepi beszéde közben Helena Wong Pik-wan demokratapárti törvényhozó is többször bekiabálta: „Carrie Lam mondjon le, és vonják vissza a gonosz törvényt!” A képviselőt végül a biztonsági őrök kivezették.

Lam zavartalanul folytatta beszédét, amelyben ígéretet tett, hogy átformálja kormányzási stílusát és javít a többi törvényhozóval, illetve az élet egyéb területein tevékenykedő emberekkel folytatott kommunikációján.

„Megtanultam a leckét” – hangsúlyozta.

A hagyományosan zászlófelvonással egybekötött ünnepélyt most először beltéren tartották, és bár a kormányzat a döntés okaként az esős időre hivatkozott, valószínűsíthetően a közelben zajló tüntetések és a nagyszámú rendőri jelenlét miatt nem vállalták a kültéri megemlékezést.

A rendőrség ráadásul a ceremónia megkezdése előtt fél órával csapott össze a demonstrálók egyik csoportjával a kormányzati épületek közelében, ahol paprikaspray-vel kényszerítették őket meghátrálásra.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amelyet a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

Mindeközben Pekingben Keng Suang külügyi szóvivő ismét emlékeztette az Egyesült Királyságot, hogy nem tartozik semmilyen felelősséggel Hongkong iránt, miután Jeremy Hunt brit külügyminiszter az évforduló kapcsán hangsúlyozta London elkötelezettségét a Hongkong autonómiája és a hongkongiak jogainak és szabadságának megóvása iránt, annak a megállapodásnak az értelmében, amelynek alapján az Egyesült Királyság Hongkongot 1997-ben visszaadta Kínának.

A kínai külügyi szóvivő viszont rámutatott: Peking nem nézi jó szemmel, hogy London állást foglal Hongkong ügyében.

A brit külügyminiszter múlt héten felszólította Hongkongot, hogy folytasson le független vizsgálatot a rendőrség és a tüntetők közti összecsapások ügyében, továbbá elrendelte a tömegoszlató eszközökre vonatkozó exportengedélyek felfüggesztését. Peking akkor is figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon Hongkong ügyeibe.