Brüsszel – és a magyar baloldal – nyilvánvalóan nemcsak megkezdeni akarja a csatlakozási tárgyalásokat, hanem gyorsan lezárni, és felvenni Ukrajnát az EU-ba, ez a hatalmas sietségből, rohanásból egyértelműen látszik. Ezt nem támogatjuk – írja Menczer Tamás.

Hirdetés

Miért mondjuk, hogy a tagsági tárgyalásokat nem szabad megkezdeni? – teszi fel a kérdést az államtitkár. Ukrajna háborúban álló ország, a háborút nem szabad behozni az Európai Unióba. A háború elhúzódik, nem tudjuk meddig tart.Nem tudjuk mekkora Ukrajna népessége és területe. Pontosabban a területét tudjuk, de annak egy részén orosz katonák állomásoznak. Nem tudjuk, hogyan alakulna Ukrajna felvétele után az EU finanszírozása, mi történne a kohéziós és agrárforrásokkal. Illetve, amit tudunk arról, hogy mennyi pénz menne Ukrajnába, az mindenképpen indokolna némi átgondolást – válaszolt a felvetésre a politikus.

Silány demokrácia, silány exportgazdaság

Látjuk, hogy a silány minőségű ukrán gabona és az ukrán fuvarozók beengedése már most is óriási felfordulást okozott, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és más országok állampolgárainak és vállalkozásainak egészségét és egzisztenciáját veszélyezteti.

És akkor az ukrajnai demokrácia és korrupció állapotáról még nem is beszéltünk. Tehát ebben a stratégiai, történelmi jelentőségű ügyben semmiképpen sem szabad a sorrendet felcserélni, előbb a kérdéseket kell megválaszolni, és utána dönteni a hogyan továbbról, nem fordítva.

Korábban írtuk

A kisebbségek jogait tiporta az ukrán állam

Menczer Tamás emlékeztetett rá, hogy 2015 óta szisztematikusan elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség jogait is.

Most ugyan elfogadtak egy törvényt, amelyet elemeznünk kell, de az egyértelmű, hogy ez a törvény nem állítja vissza a 2015 előtti állapotot. Másrészt a végrehajtása még el sem kezdődött, egyelőre logikus lenne megvárni, hogy mi lesz belőle – jelentette ki az államtitkár.

Talán nem érthetetlen az óvatosság Ukrajna esetében, ahol még néhány héttel ezelőtt is olyan levelet küldött ki az oktatási minisztérium, amely szerint a diákok a tanórák közötti szünetekben sem beszélhetnek magyarul – emlékeztetett Menczer Tamás.

Tehát Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán súlyos kérdések vannak az asztalon. A magyar álláspont az, hogy először ezeket kell lezárni. Jelenleg tehát nem támogatjuk a tagsági tárgyalások megkezdését, mert nem időszerű, nincs előkészítve – szögezte le.

Ne felejtsük el, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány az elmúlt években minden fontos ügyben először egyedül vagy szinte egyedül volt. Migráció, Covid, háború és lehetne sorolni. Aztán az élet igazolta, hogy a magyar álláspont volt a helyes. Ezért talán nem nagy kérés Brüsszel és a magyar baloldal felé, hogy az Ukrajna uniós tagságát sürgető álláspontjukat vizsgálják felül – zárta gondolatait a politikus.