Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan
Hirdetés

A kancellár szerint az ajánlások és javaslatok nem elegendőek – közölte Steffen Seibert kormányszóvivő. Merkel szükségesnek tartja, hogy továbbra is kötelező maradjon a 1,5 méteres távolságtartás, a személyes találkozások minimálisra szűkítése és a higiéniai előírások betartása. A kancellár szerint ha ezeket az alapvető szabályokat figyelmen kívül hagyják, akkor elveszhetnek a járvány megfékezésében eddig elért sikerek.

A német kancellári hivatal elképzelése szerint a maszkviselési kötelezettséget is fenn kellene tartani bizonyos területeken. A Bild című napilap úgy értesült, hogy július 5-ig maradna érvényben a személyes érintkezések korlátozása.

Bodo Ramelow, Thüringia tartomány miniszterelnöke viszont a hét végén közölte: azt tervezi, hogy a járvány miatt bevezetett valamennyi általános korlátozást visszavonná Türingiában június elején, mert szerinte az „állami kényszer” helyett a felelős állampolgári magatartásra kell építeni. Ha a fertőzések száma ismét emelkedni kezdene, akkor arra helyi szinten reagálnának az egészségügyi hatóságok – mondta el Ramelow.

Korábban írtuk

Franziska Giffey német családügyi miniszter hétfőn leszögezte: az összes iskolát és óvodát csak akkor lehet újra megnyitni, amikor már nincs érvényben a 1,5 méteres távolságtartási szabály. Ennek a szabálynak a feloldása „nagyon nehéz döntés” lesz – vélte a miniszter, hozzátéve, hogy nem lehet tudni, pontosan ez mikor fog bekövetkezni valamennyi tartományban.