A német konzervatív pártoknak a politikai spektrum közepét kell elfoglalniuk – szögezte le Angela Merkel német kancellár a kormányzó konzervatív uniópártok ifjúsági szervezetének (JU) szombati rendezvényén.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

„Mi középre helyezkedő néppárt vagyunk, amelynek mindhárom tőről táplálkoznia kell: a konzervativizmusból, a keresztényszocializmusból és a liberalizmusból” – fogalmazott a kancellár-pártelnök.

A Merkel irányította Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja a Keresztényszociális Unió (CSU) a szociáldemokratákkal nagykoalícióban irányítja az országot, de mindkét párt népszerűsége apadóban van.

Merkel összetartásra, egységre szólította fel a két pártot ahelyett, hogy „egymással bonyolódnának kötélhúzásba”. A kancellár világossá tette, hogy véget kell vetni a migrációs kérdésben kialakult pártok közötti marakodásnak.

„Közös tervvel kell reagálnunk” – hangsúlyozta.

A nyáron késhegyig menő vita robbant ki a migráció kezeléséről a két német konzervatív párt között, amely végül kompromisszummal zárult.

Alexander Dobrindt, a CSU parlamenti frakcióvezetője a JU rendezvényén arról beszélt, hogy az uniópártok szövetsége megingathatatlan, még akkor is, ha egyes kérdésekben nincs egyetértés.

Jövő vasárnap tartományi választásokat tartanak Bajorországban, ahol egyetlen ötéves ciklustól eltekintve a CSU-nak 1962 óta folyamatosan abszolút többsége volt, most viszont a felmérések szerint a választók csak mintegy harmada támogatja a pártot.