A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára közleményében kiemelte: mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább formálja a világot, erejét és lehetőségeit az előítéletek azonosítására és a nemek közötti egyenlőtlenség kezelésére kell irányítani.

Hirdetés

„Hacsak nem tanuljuk meg, miként aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására és a megkülönböztetés megelőzésére, a mesterséges intelligencia olyan erővé válhat, amely állandósítja és felerősíti ezeket az egyenlőtlenségeket” – fogalmazott.

Az új technológiák, köztük a mesterséges intelligencia által támasztott kihívások kezelése az Európa Tanács által a nemek közötti egyenlőség témakörében elfogadott, 2024-2029 közötti időszakra szóló új stratégia egyik kiemelt területe. Az új stratégia megerősíti a tagállamok elkötelezettségét amellett, hogy Európa mindenki számára elérhető módon a nemek közötti egyenlőséget biztosító kontinenssé váljon – emelte ki.

„Ez a kötelezettségvállalás cselekvést igényel. Tekintettel a mesterségesintelligencia-rendszerek fejlődésére, fokoznunk kell erőfeszítéseinket az egyenlőtlenség szakadékának áthidalására” – tette hozzá közleményében az Európa Tanács főtitkára.

Korábban írtuk

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. Az ENSZ Közgyűlése 1977-ben tette hivatalos ünneppé.