Hirdetés
Fotó: Wikimedia Commons

A Gázai övezetben 2-2,5 millió ember él egy kétharmad budapestnyi területen, azaz 365 négyzetkilométeren. A legnagyobb település Gáza, ahol félmillió ember él. A Gázai övezet a Föld egyik legsűrűbben lakott régiója. Jelentős a népszaporulat és így a kiskorúak aránya, viszont nagy a munkanélküliség a fiatalok körében: 2019-ben 65 százalékos volt a 25 év alattiak között.

A helyhiányt növeli, hogy Izrael pufferzónát hozott létre az övezet határainál, ezzel még jobban lecsökkent a megművelhető földterületek aránya. Egyiptom 2007-ben lezárta határait Gáza felé, Izrael pedig teljes szárazföldi, vízi és légi blokád alatt tartja az övezetet. A palesztin lakosság időnként megpróbál kitörni a kerítéseken át, de a zsidó állam hadereje ezt rendszeresen megakadályozza. A Gázai övezetből mind kilépni, mind oda belépni rendkívül nehéz, a térség ezért nagyon nagy elszigeteltségben él.

Portfolio.hu – Mi is az a Gázai övezet?


Két szomszédos terület esetén legfeljebb a két Korea között lehet akkora életszínvonalbeli különbség a világon, mint Izrael és a Gázai övezet között. Az egy főre jutó GDP nagyjából 40-szer nagyobb Izraelben, mint a Gázai övezetben, ahol a munkanélküliség is több mint tízszeres. 

G7 – Tíz adat, amiből jobban érthető válik a Hamasz-Izrael konfliktus

Korábban írtuk

Az izraeli és palesztin Human Rights Watch bírálta, hogy az izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját, amelyet egyfajta „kollektív büntetésnek” és „háborús bűnnek” titulált. Omar Shakir, a Human Rights Watch izraeli és palesztinai igazgatója „gyűlöletesnek” nevezte Yoav Gallant védelmi miniszter megjegyzéseit, és azzal vádolta Izraelt, hogy az éheztetést „háborús fegyverként” használja. A teljes blokád értelmében a Gázai területen jelenleg nincs áram, se víz, se élelmiszer, se üzemanyag. Omar Shakir telefonbeszélgetésben hangsúlyozta, hogy a területen így 2,2 millió ember élete került veszélybe, és felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy avatkozzon be.

A Human Rights Watch honlapján közzétett nyilatkozatában Shakir elítélte a Hamász izraeli közösségek elleni támadásait is. Kiemelte, hogy a „polgári lakosság szándékos célba vétele, a válogatás nélküli támadások és a civilek túszul ejtése” a nemzetközi humanitárius jog értelmében háborús bűnöknek minősül.

444 – A Human Rights Watch elítélte az izraeli védelmi minisztert a Gázai övezet blokádja miatt


Az arab világ népessége előrejelzések szerint 2030-ra eléri az Európai Unió népességét, azaz a 450 millió főt. Izrael lakosainak száma 9 millió.

A BBC tizenegy arab országban készített kutatása szerint az arabok úgy érzik, Izrael jelent a legnagyobb veszélyt a Közel-Keletre és Észak-Afrikára.

A felmérésben 25 ezer ember vett részt Egyiptomban, Libanonban, Szudánban, Tunéziában és még hét másik országban. Az Izrael-ellenességen kívül közös nevező volt, hogy az arab társadalmak nagy része ellenzi a homoszexualitást és a nők emancipációját — számolt be erről a The Algemeiner.

Neokohn.hu – BBC-felmérés: az arab világ gyűlöli Izraelt