Dworczyk arra reagált, hogy a Deutschlandfunk honlapján helyesbítés és bocsánatkérés jelent meg a Barleynek a lengyelországi és magyarországi jogállamiságról szóló nyilatkozatát összefoglaló anyag alatt. A módosított változatban a cím „Orbán pénzügyi kiéheztetéséről” szól. Lengyelország szerepel ugyan a szövegben, a „kiéheztetés” kijelentés viszont nem közvetlenül rá vonatkozik.

Hirdetés

A Deutschlandfunk szerkesztőségi magyarázata „csak még jobban lejáratja a szerzőt” – jelentette ki Dworczyk.

„Mit is jelent az, hogy Magyarországot ki lehet éheztetni, Lengyelországot pedig nem?” – tette fel a kérdést.

A lengyel politikus egyúttal rámutatott: az egész nyilatkozat összefüggéseiből kiderül, hogy a kijelentés igazából Lengyelországra is vonatkozott. Dworczyk aláhúzta: a német politikusoknak a történelmi összefüggések miatt különös óvatossággal kell bánniuk az olyan szavakkal, mint a „kiéheztetés”.

Korábban írtuk

Több vezető lengyel politikus, köztük Dworczyk előző nap hivatalos bocsánatkérést követelt Barley szavai miatt. Pénteken Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban „teljesen botrányosnak” nevezte Barley nyilatkozatát, „függetlenül attól, hogy ez egy vagy két államot érintett-e”.

Az Európai Uniónak (EU) eredetileg „pozitív együttműködés, egyenlőség (…) lett volna a feladata” – idézte fel Przydacz, sérelmezve, hogy akadnak olyan uniós politikusok, akik szerint az EU arra hivatott, hogy „erővel, éheztetéssel” kényszerítsenek ki bizonyos döntéseket a tagállamokból.