Fotó: ShutterStock/A.PAES
Hirdetés

Michelle Bachelet sürgette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, amelyet Pakisztán és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) kérésére rendkívüli ülésre hívtak össze, hogy hozzon létre mechanizmust a szélsőséges iszlamista tálibok tevékenységének szoros nyomon követésére.

Hozzátette: a tálibok nőkkel és lányokkal szembeni bánásmódja határvonal lesz megítélésükben. Akárcsak az, miképpen tartják tiszteletben a szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, az oktatáshoz, az önkifejezéshez és a munkavállaláshoz való jogukat, a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban.

Hangsúlyozta, „különösen a lányok számára a minőségi középfokú oktatáshoz való hozzáférés szavatolása lesz a tálibok emberi jogok iránti elkötelezettségének kulcsfontosságú fokmérője”.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évente három rendes ülést tart, de ha a tagállamok egyharmada kéri, bármikor dönthet úgy, hogy rendkívüli ülést tart.

Korábban írtuk

Az Afganisztánnal foglalkozó rendkívüli ülésszakot Pakisztán – mint az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) emberi jogi és humanitárius kérdésekkel foglalkozó koordinátora – és az előző kormány által kinevezett diplomata által képviselt Afganisztán kérésére hívták össze, csaknem 100 ország, köztük Franciaország és az Egyesült Államok támogatásával.

Augusztus 15-i hatalomátvételük óta a tálibok igyekeznek meggyőzni a lakosságot arról, hogy megváltoztak, és hogy rendszerük kevésbé lesz brutális, mint az előző, 1996 és 2001 közötti volt. Különösen azt állították, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait, hogy lehetővé teszik számukra az oktatást és a munkát, és hogy a média független és szabad lesz.

De ez nem fékezi meg azoknak az áradatát, akik nem hisznek az ígéreteikben, és mindenáron távozni akarnak a közép-ázsiai államból. Kabulban emberek ezrei tolonganak a repülőtéren, abban a reményben, hogy elhagyhatják az országot.

Bachelet kijelentette: hiteles jelentéseket kapott a nemzetközi humanitárius jog és az emberi jogok súlyos megsértéséről számos, a tálibok tényleges ellenőrzése alatt álló területen. Ezzel összefüggésben figyelmeztette a tálibokat, hogy az emberi jogok megsértése aláássa az elkövetők legitimitását – nemcsak a lakosság, hanem a regionális és nemzetközi intézmények, valamint más államok részéről is.