Fotó: shutterstock.com, archív, illusztráció. Készítette: Zakariaa El Mikdam
Rasmus Paludan Koppengáhában 2019. május 15-én
Hirdetés

Calle Persson, a malmöi rendőrség szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: alapos volt a gyanú, hogy Rasmus Paludan, a Stram Kurs (Kemény Vonal) elnevezésű dániai „szélsőjobboldali párt” vezetője törvényellenes cselekményre készül a városban, ahová azzal a céllal kívánt utazni, hogy „iszlámellenes tüntetést” szervezzen és koránt égessen.

A szóvivő szerint Paludan előzetesen engedélyért folyamodott a svéd hatóságokhoz, ez utóbbiak azonban nem engedélyezték sem a tüntetést, sem azt, hogy a „szélsőséges nézeteket” valló politikus eljusson a helyszínre. Azzal indokolták az elutasítást, hogy nem tudják szavatolni sem a járókelők, sem a tüntetők, sem az esetleges ellentüntetők biztonságát. A rendőrségi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Paludan várható magatartása „veszélyezteti a társadalom alapvető érdekeit”.

A dán férfi figyelmen kívül hagyta a tiltást, majdnem el is jutott Malmöbe, de a közeli Lernackenben őrizetbe vették és kitoloncolták, majd két évre eltiltották a belépéstől Svédországba. Ettől függetlenül a nap folyamán a Paludannal szimpatizálók mégis összesereglettek a városban, tüntetésük során három embert őrizetbe vettek faji gyűlöletkeltés gyanújával.

Rasmus Paludan nem először szervezkedett a migránsok ellen. Tavaly áprilisban a dán fővárosban a bevándorlásellenes párt hívei felvonulást tartottak, de ellentüntetések is szerveződtek, majd összecsapás tört ki a csoportok között. Később a verekedők ellen fellépő rendőröket is támadások érték.

Korábban írtuk