Lassan nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne a híradásokba Niger. Hol az emberkereskedelem újjáéledéséről, hol a társadalmi káoszról szólnak hírek, de egy biztos: mára rendkívül bizonytalan helyzet alakult ki a nyugat-afrikai országban – olvasható az Origo cikkében.

Hirdetés

Tavaly júliusban Mohamed Bazoum államfő ellen saját elnöki gárdája puccsot hajtott végre. Ez azért jelentett nagy gondot, mert Niger volt a térség utolsó stabil állama. Márpedig a nyugat-afrikai ország a migráció szempontjából kiemelten fontos helyen, a Száheli-övezetben fekszik. Ott, ahonnan nagyon sokan szeretnének a jobb élet reményében elvándorolni, először az észak-afrikai országokba, ahonnan aztán Európa a cél.

A nemzetközi közösség nagy része elítélte az akciót

A nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része elítélte a demokratikusan megválasztott államfő elleni akciót. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt írta az X-en, hogy Magyarország elítél minden olyan kísérletet, amelynek célja a béke és stabilitás aláásása.

A nemzetközi közösség tiltakozása ellenére a puccsisták vezetője, Abdourahamane Tiani tábornok átvette az irányítást, sőt, mára megszilárdította a hatalmát. Niger azonban nem járt jól vele, hiszen a szociális, gazdasági és társadalmi helyzet folyamatosan romlik, mára gyakorlatilag krízishelyzet alakult ki az afrikai országban.

Főleg, hogy tavaly novemberben az új vezető egy olyan döntést hozott meg, ami a migráció tekintetében felborította az amúgy is nehéz helyzetet Európa és Afrika között, és ami így humanitárius katasztrófával fenyeget.

Hatályon kívül helyezték a bevándorlásellenes törvényt

November végén az új nigeri vezetés ugyanis hatályon kívül helyezte 2015-ös migránscsempészet, vagy más nevén bevándorlásellenes törvényét. A jogszabály erős gátja volt a migráció elszabadulásának: súlyosan büntette a migráció céljából való illegális határátlépést.

A megpuccsolt vezetés részéről volt egyfajta igény, hogy polgárait az országon belül tartsa, azonban Tiani tábornok ezt elengedte. Az új kormány a szankcionálás feloldása mellett visszavonta az embercsempészek és az illegális bevándorlók ellen hozott ítéleteket, ami erős következményekkel járhat. Szakértők szerint ez előrevetít egy szubszaharai Afrikából érkező migrációs hullámot, amely eláraszthatja a közép-mediterrán útvonalat.

A döntéssel Niger felrúgta az Európai Unióval kötött nyolcéves biztonsági együttműködést, aminek keretein belül Brüsszel több mint egymilliárd eurót folyósított az afrikai országnak az illegális migráció megfékezésére. Ezzel új szintre emelte a Nyugattal való egyre erősödő diplomáciai feszültséget. 

Tiani döntése megzavarta az Európa Uniónak azt az elképzelését, hogy a migráció ellenőrzésének feladatát az afrikai nemzetekre bízza. Nem mellesleg erősen kockáztatja a felek közötti együttműködés folytatását.

A további részletekről az Origo oldalán olvashatnak.

Korábban írtuk