Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén található, összesen hatezer férőhelyes regisztrációs központokban jelenleg több mint 24 ezren tartózkodnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint augusztusban 8103-an keltek át Törökországból a görög szigetekre. 2018 augusztusában 3200 volt az újonnan érkezők száma. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben voltak olyan napok, amelyeken hétezer migráns érkezett Görögországba.

A menedékkérelmek feldolgozása szakemberhiány miatt továbbra is lassan halad. A július óta hatalmon lévő új, konzervatív görög kormány bejelentette, hogy mindent megtesz a menedékjogi eljárás felgyorsításáért. Akiknek a kérelmét elutasítják, azokat azonnal visszaküldenék Törökországba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy megnyitja az utat a migránsok előtt Európa felé, ha nem kap megfelelő nemzetközi segítséget ahhoz, hogy visszatelepítsen egymillió szíriai állampolgárt a hazájuk északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe. Erdogan jelezte: elsősorban az Európai Unió segítségére számít.

„Adjanak nekünk logisztikai támogatást, és akkor 30 kilométeres mélységben nekilátunk házakat építeni Észak-Szíriában. Így emberi körülményeket tudunk biztosítani. Vagy ez lesz, vagy elnézést, de megnyitjuk a kapukat. Vagy megkapjuk a támogatást, vagy sajnáljuk, de nem tudjuk egyedül viselni ezt a terhet. Nem kaptunk segítséget a nemzetközi közösségtől, különösen az Európai Uniótól” – hangoztatta Erdogan.

Törökország egy 2016 márciusában kötött megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy több milliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat.