Hirdetés

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy magyar elnök első alkalommal látogatott a Bahreini Királyságba. Kiemelte: a két ország kultúrája látszólag különbözik egymástól, de a hagyományos értékek védelme tekintetében nagyon hasonlítanak.

Novák Katalin szólt az orosz-ukrán háborúról, amely közvetlenül is érinti Magyarországot, hiszen Kárpátalján csaknem 150 ezer magyar ember él. Kiemelte, hogy a háború mielőbbi lezárására, békére lenne szüksége Európának.

A gazdasági kapcsolatokról szólva Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy jövőbe mutató együttműködési megállapodás születhet a két ország vállalatai között. A magyar államfő részt vesz a bahreini állami gazdaságfejlesztési alap (Economic Development Board, EDB) bemutatóján. A rendezvényen, amelyen részt vett Bahrein miniszterelnöke is, Novák Katalin megerősítette, hogy Magyarország támogatja, hogy Bahrein schengeni vízummentességet kapjon, a Mol részéről pedig Világi Oszkár csoportszintű vezérigazgató-helyettes, valamint a bahreini Nass Corporation és a Nogaholding képviselői írtak alá megállapodási nyilatkozatokat.

Az államfő kíséretében lévő Steiner Attila energiapolitikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az államfői látogatások nagyban segítik a gazdasági együttműködést.

Korábban írtuk