A meg nem nevezett férfi a vizsgálat szerint vétkes az ukrán fegyveres erők számára történt nagy értékű tüzérségi lőszerbeszerzés során 1,5 milliárd hrivnya (13,8 milliárd forint) elsikkasztásában. Az ukrán főügyészség fotókat is közzétett az eltakart arcú gyanúsítottról és a lefoglalt bizonyítékokról.

Hirdetés

A gyanúsított előnytelen szerződést kötött egy lőszerbeszerzésre, melyet egy exportcég bonyolított le 30 százalékkal magasabb áron, mintha az adásvétel közvetlenül a gyártóval zajlott volna le. Utóbbi esetben a szállítási idő is rövidebb lett volna. Ha a vádak beigazolódnak, a gyanúsított 15 évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat.

A hatóságok átkutatták a gyanúsított lakását és hivatali helyiségeit, és az illegális tevékenységet igazoló dokumentumokat foglaltak le. A védelmi tárca közlése szerint intézkedéseket tesznek az eltulajdonított összegnek a költségvetés számára történő visszaszerzésére.

A védelmi tárcánál feltárt korábbi korrupciós botrány után idén ősszel felmentették Olekszij Reznyikov védelmi minisztert és hat helyettesét. Volodimir Zelenszkij elnök a botrány után bejelentette, hogy reformokat fognak végrehajtani a tárcánál.

Korábban írtuk