Milos Zeman cseh államfő szerint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetése, miszerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az EU-ból, rendkívüli módon árt az Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek.

Fotó: ShutterStock.com



„A luxemburgi külügyminiszter kijelentései rendkívüli módon ártanak az egész Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek” – tolmácsolta Zeman véleményét szóvivője, Jirí Ovcácek.
    
Asselborn a Die Welt című német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely – mint Magyarország – „kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.
    
„Magyarország Csehország partnere az EU-ban és a visegrádi csoportban is” – jegyezte meg a szóvivő. 
    



Asselborn Magyarország-bírálatát Csehországban Bohuslav Sobotka miniszterelnök is visszautasította. „Nem fogunk semmiféle uniókat létrehozni az EU-n belül, és senkit sem fogunk kizárni. Európának együtt kell működnie és összetartónak kell lennie” – olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában.
    
Egy unión belüli unió létrehozásáról Milos Zeman és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje beszélt hétfői találkozójukon Prágában.
    
„Arról beszéltünk, hogy lehetne-e hangosabban hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmünk, és hasonló módon látjuk a dolgokat” – nyilatkozott Norbert Hofer újságíróknak a találkozó után. „Uniót akarunk kialakítani az unióban” – szögezte le az osztrák elnökjelölt. „Norbert Hofer a találkozón bemutatta projektjét az unión belüli unióról, amely lényegében megfelel a visegrádi csoport kiszélesítéséről alkotott elképzelésnek, a Visegrád plusznak” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban hétfőn a cseh elnöki szóvivő. 

(Forrás: MTI, fotóillusztráció: ShutterStock)