„A semleges státus néhány esetben előny lehet. Mondtam az elnök úrnak, hogy Ausztria semlegessége bizonyos összefüggésekben lehetővé teheti, hogy ez az ország közvetítő szerepet játszhasson Ukrajna és Oroszország esetében” – jelentette ki Milos Zeman, akinek március 8-án jár le második ötéves megbízatási ideje.

Hirdetés

Van der Bellen osztrák államfő csütörtökön búcsúlátogatást tett a cseh fővárosban. A tárgyalásokat követően a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

A távozó cseh köztársasági elnök korábbi nyilatkozataiban Kínáról és Szerbiáról is úgy szólt, mint olyan országokról, amelyek képesek lehetnek közvetíteni az orosz-ukrán konfliktusban.

Milos Zeman és Van der Bellen újságíróknak egyaránt azt mondták, hogy az ukrajnai háború megítélése esetében egyetértés volt közöttük. Az osztrák államfő „tiszteletre méltónak” minősítette azt a segítséget, amelyet Csehország nyújt Ukrajnának.

„Ausztria ugyan katonailag semleges ország, de ez a semlegesség nem jelent közömbösséget” – szögezte le Van der Bellen. Nagyon fontos, hogy az Európai Unió országai Ukrajna kérdésében továbbra is egységesek maradjanak, és közösen lépjenek fel – tette hozzá.

Az osztrák-cseh kapcsolatokat mindkét fél nagyon jónak minősítette.

Van der Bellen Prágában találkozik még Petr Pavel megválasztott cseh államfővel és Petr Fiala miniszterelnökkel is.

Korábban írtuk