Két montreali zsidó iskola ajtaján találtak golyó ütötte lyukakat csütörtök reggel – közölte a rendőrség az AFP francia hírügynökséggel. A nyomozás első adatai szerint az épületekre éjszaka közepén lőttek, amikor az intézmények üresek voltak – számoltak be a hatóságok.

Hirdetés

„Szeretnék nagyon egyértelmű lenni. A leghatározottabban elítéljük ezt az antiszemita erőszakot” – reagált Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki antiszemitizmus és az muzulmánellenesség „ijesztő” növekedéséről beszélt.

Nem sokkal később François Legault, Québec miniszterelnöke „nyugalomra szólított fel” a francia nyelvű tartományban növekvő feszültségek miatt. Kedden két Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Montreal nyugati szigetén, kisebb károkat okozva az épületben, de személyi sérülés nem történt.

Szerdán két, magát Izrael- és palesztinbarátnak valló diákcsoport csapott össze a Concordia Egyetemen, három embert megsebesítve – közölte az egyetem. A rendőrségnek kellett beavatkoznia, egy nőt pedig letartóztattak testi sértésért.

Az interneten közzétett horogkeresztekről és gyűlöletkeltésről is beszámolt az intézmény, amely „a megfélemlítési cselekmények aggasztó növekedését” említi az elmúlt napokban. A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy megerősíti a biztonsági intézkedéseket az imahelyek és az iskolák körül.

„A zsidó közösséget, amelynek közel 300 éves történelme van Québecben, támadás éri” – ítélte el sajtótájékoztatón Yair Szlak, a CJA Szövetség elnevezésű zsidó szervezet elnöke. „Ami itt történik, az elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Egy másik nyilatkozó, Eta Yudin a Zsidó-Izraeli Kapcsolatok Tanácsadó Központjától azt mondta: Egyetlen montreali gyermek iskolája sem lehet célpontja egy gyilkolásra szánt fegyvernek. Ez megvetendő„ – tette hozzá. Szerinte ”a gyűlöletnek véget kell vetni„. ”Ez a terrorkampány nem lesz sikeres„.

A québeci miniszterelnök ”felszólította a rendőrséget„, hogy próbálja megnyugtatni a lakosságot, és nem zárta ki a közel-keleti konfliktusra válaszul szervezett gyűlések betiltásának lehetőségét.

Korábban írtuk