Hangoztatta, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók és erősek, mint most. Újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy látogatásának célja a stratégiai partnerség koncepciójának megerősítése lesz, amelyet Joe Biden amerikai elnök legutóbbi, februári lengyelországi látogatása során dolgoztak ki.

Hirdetés

„A transzatlanti partnerséget, az Európai Unió és az Egyesült Államok szövetségét a 2025-ös lengyel EU-elnökség egyik legfontosabb prioritásává fogjuk tenni” – tette hozzá Morawiecki.

Kifejtette, Lengyelország biztonsága két pillérre épül, nevezetesen a gazdasági és a védelmi együttműködésre. Azért utazik az Egyesült Államokba, hogy megerősítse „e két pillért és az alapjaikat szövetségeseivel együttműködve”.

Szólt arról is, hogy az Egyesült Államokban tartózkodva olyan fegyvervásárlási szerződéseket akar jóváhagyni és kidolgozni, „amelyek Lengyelország biztonságának alapját képezik a jövőben”.

Korábban írtuk

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő elmondta, hogy a csütörtökön véget érő látogatás középpontjában a kétoldalú gazdasági együttműködés és Lengyelország biztonsága áll majd.

Morawiecki látogatása során találkozik Kamala Harris amerikai alelnökkel és amerikai fegyvergyártó cégek képviselőivel.