Mateusz Morawiecki a dél-lengyelországi Gliwice hadiüzemében tett látogatása során tartott sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy Lengyelország két év óta folyamatos „hibrid támadásnak” van kitéve Fehéroroszországgal közös határán.

Hirdetés

A stratégiai fontosságú, 104 kilométer hosszú Suwalki-folyosó a litván-lengyel-orosz (kalinyingrádi exklávé) és a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár között húzódik.

Morawiecki szerint a Wagner-zsoldosok mozgása „bizonyosan a lengyel terület elleni újabb hibrid támadás felé vezető lépés”.

„Valószínűleg fehérorosz határőröknek fogják álcázni magukat, hogy segítsenek illegális bevándorlóknak lengyel területre jutni, destabilizálva Lengyelországot. De alighanem maguk is megpróbálnak Lengyelországba belépni, migránsoknak álcázva magukat, és így további kockázatot jelentenek” – mondta a miniszterelnök.

Korábban írtuk

2021-ben Lengyelország fokozott migrációs nyomás alá került Fehéroroszországgal közös határán. Migránsok ezrei próbáltak bejutni lengyel területre. Varsó a válságért a minszki vezetést tette felelőssé, mondván, hogy közel-keleti és afrikai állampolgárokat utaztat repülőgéppel Minszkbe azzal a hamis ígérettel, hogy a fehérorosz határon keresztül könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Lengyel vádak szerint az akciót az orosz titkosszolgálatokkal egyeztették.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Lengyelország felkészült a provokációkra és hibrid akciókra fehérorosz-orosz részről. Szavai szerint a helyzetet kiemelt figyelemmel kísérik, mert „a kockázat komoly és nagyon valós”.

„Ezért megerősítjük keleti határunkat, lényegesen több katonánk van ott, mint abban az esetben lenne, ha ez a két ország nem lenne ellenséges velünk szemben” – jelentette ki.

Jablonski véleménye szerint a Wagner-csoport akcióinak célja, hogy aggodalmat keltsenek és növeljék a feszültséget Lengyelországban, különösen az ottani őszi parlamenti választások előtt.