„Az Európai Uniónak minden erejét és diplomáciai tapasztalatát, valamint kapcsolatrendszerét fel kellene használnia a tűzszünet elérése érdekében és utána a béketárgyalások kikényszerítésében” – fogalmazott a politikus.

Hirdetés

Ukrajnával kapcsolatban kitért arra is, hogy Magyarország határozottan kiáll a kárpátaljai magyar kisebbség jogaiért, „amit sajnos, a kijevi politikai elit az elmúlt években szisztematikusan csökkentett”.

„Szerencsére, egyre többen az európai politikusok közül tisztában vannak ezzel a helyzettel, a kárpátaljai magyarság helyzetével, az oktatási törvénnyel a nyelvtörvénnyel és a kisebbségi jogok szűkítésével, tehát egyre nagyobb figyelmet kap ez az ügy is” – tette hozzá.

Mint mondta, a tanácskozáson, amelyen meghívottként olyan partnerországok is részt vettek, mint például Törökország, Szerbia, Georgia, Norvégia és az Egyesült Királyság, áttekintették az uniót érő kül- és biztonságpolitikai kihívásokat. Az ukrajnai háború mellett napirendre került az unió külső határainak védelme és a migráció témája is.

„Fontos, hogy az unió ne migránspaktumokat hozzon tető alá, és ne migránsgettókat akarjon az Európai Unión belül létrehozni, hanem védje meg a külső határokat, és azokat az országokat támogassa a határvédelemben, amelyek megvédik a külső határokat” – jelentette ki.

A konferencián a képviselők megvitatták az Európai Unió bővítési terveit, amely Magyarország számára kiemelten fontos, „mert minden késlekedés gyengíti az Európai Uniót”.

Nacsa Lőrinc kifejtette: Georgiának minél hamarabb meg kell kapnia a tagjelölti státuszt, előre kell lépni a nyugat-balkáni bővítésben is, továbbá mihamarabb jóvá kell hagyni Románia és Bulgária a schengeni csatlakozását.

A frakcióvezető-helyettes kitért a jövő évi uniós parlamenti választások fontosságára annak érdekében, hogy azt követően az EU hatékonyabb legyen, jobban képviselje az európai polgárok érdekeit.

„Az elmúlt évek sikertelen brüsszeli politikája miatt azt látjuk, hogy legyengült állapotban érték az uniót az egyszerre jelentkező kihívások. Ezért a döntéshozatalban a brüsszeli bürokrácia helyett nagyobb hangsúlyt kell kapjanak a tagállami kormányok és parlamentek” – fogalmazott.

Hozzátette: az unió akkor erős, ha kifelé is egységes, ezért az eltérés az egyhangú döntéshozatalról – vagy az erről szóló tárgyalás – ellentétes az EU érdekeivel.

Korábban írtuk