Naivitás volt azt hinni a nemzetközi migrációs válság elmélyülésének idején, hogy a Németországba érkezett egymillió ember gyorsan beilleszkedik a társadalomba – mondta a magyar közmédiának Hans-Peter Friedrich, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, aki szerint Magyarország példamutatóan védi európai uniós (EU-) külső határát.

Képernyőfotó: YouTube.com

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a migrációs válság elmélyülésének harmadik érvfordulójával kapcsolatban adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Angela Merkel 2015-ös döntései miatt egész Németország megváltozott, amit biztosan nem akart a kancellár.

Azonban „nem a múlton kell rágódni, hanem dolgozni kell a jövőért”, fel kell számolni a menekülés okait, gondoskodni kell az EU külső határainak biztonságáról és minél gyorsabban haza kell juttatni a védelemre nem szoruló menedékkérőket.

Ennek a három feladatnak az elvégzésével meg lehet akadályozni, hogy a „szélsőjobb politikai tőkét kovácsoljon” a migráció ügyéből – mondta Hans-Peter Friedrich.

Angela Merkel 2015. augusztus 31-én tette híressé vált kijelentését, amely szerint Németország megbirkózik a menekültválsággal, „sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), majd négy nappal később Werner Faymann akkori osztrák kancellárral úgy döntött, hogy Ausztrián keresztül Németországba utazhatnak a Magyarországon az osztrák határ felé gyalog elindult menedékkérők.

A döntések révén felerősödött menekülthullám Németországban „teljesen túlterhelte” az érkezőket segítő embereket, és túlterhelte „a migránsokat is, hiszen egy számukra vadidegen kultúrához kellett volna igazodniuk” – mondta Hans-Peter Friedrich.

Aláhúzta: mindez „a jövőben is óriási problémákat okoz majd”, mert más országok után Németországban is „párhuzamos társadalmak fognak kialakulni, amelyeket nagyon nehéz lesz felszámolni”.

A magyarországi határvédelmi erőfeszítésekről elmondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök már 2015-ben megfogalmazta, hogy a magyarok a német érdekeket is védik a magyar határ védelmével, a CSU pedig már akkor felismerte, hogy igaza van.

„Magyarország világosan megmutatta, hogy itt Európában a jog és a rend uralkodik,mi akarjuk ellenőrizni, ki lép az országunk területére, és nagyon örülök annak, hogy a kancellár az utóbbi időben egyre inkább elismeri ezt” – mondta Hans-Peter Friedrich.

Hozzátette: súlyos konfliktusokat okoz, ha „valaki óriási tömegben illegális migránsokat enged az országba, akiket nem tudunk integrálni, mert idegen a kultúrájuk”, és „úgy tűnik, ezt a kancellár három évvel ezelőtt nem eléggé gondolta át”.

A kancellár még szelfiket is készített menekültekkel, ami „hatalmas hiba” volt, mert ezzel „azt az érzést keltette, hogy mindenki jöhet, és a csempészek ezt ki is használták”.

A magyar kormányfőt viszont „hatalmas dicséret illeti”, mert a határkerítés azt az „egyértelmű üzenetet hordozta, hogy nem áll módunkban mindenkit befogadni, és igenis vannak határok, amelyeket be kell tartani” – mondta a Bundestag alelnöke.