Hirdetés

Mint mondta, a görög kormány migrációkezelési politikájának kulcseleme az érkező menedékkérők számának korlátozása és az illegális tevékenységbe bonyolódott civilszervezetek felügyelete. Pécasz hangsúlyozta: a görög kormány ezért nyilvántartásba vette a nem kormányzati szervezeteket és harcolni fog azokkal szemben, amelyek „parazitákként” tevékenykednek, sőt mi több, kémtevékenységet végeznek.

„Ebben az összefüggésben, a görög rendőrség, a parti őrség és a hírszerzési szolgálat több havi módszeres erőfeszítéseinek köszönhetően négy olyan európai civilszervezetről sikerült megállapítani, hogy tételezett céljaikkal ellentétben migránsok illegális átszállítását szervezték meg a török partokról a görög szigetekre. Ebből a célból közölték a parti őrség és a haditengerészet térségben tartózkodó hajóinak helyzetét, gyakorlatilag kémtevékenységet végezve országunk ellen” – emelte ki a görög kormányszóvivő. Hozzátette: a civilszervezeteknek 35 tagjuk van, akik közül ketten külföldiek.

Kijelentette, Athén álláspontja a kérdésben változatlan: a görög kormány feladata ennek a problémának a megoldása. „Üdvözlünk minden civilszervezetet, amely törvényes keretek között működik és hozzá akar járulni az erőfeszítésekhez. De azokat, amelyek illegálisan, parazita módon, nemzeti érdekeink ellen járnak el, megtaláljuk és felelősségre vonjuk őket” – hangoztatta Pécasz.

„A fegyveres erők, a parti őrség, a rendőrség és a védelmi minisztérium a határok – amelyek egyben az EU külső határai is – hatékony védelmére kapott utasítást a miniszterelnöktől. Ismételten bizonyították képességeiket és hatékonyságukat” – tette hozzá a görög kormány szóvivője. Miközben a török partokról érkező migránsok áradatát ideiglenesen sikerült feltartóztatni, a görög égei-tengeri szigeteken működő befogadóközpontok továbbra is túlzsúfoltak. Csaknem 13 ezer illegális bevándorló érkezett az idén Görögországba, ami jelentősen kevesebb a tavalyi évnél.

Korábban írtuk