A varsói kormányfői hivatalban megtartott sajtókonferencián Tusk közölte: elfogadta Borys Budka állami vagyonügyi miniszter, Krzysztof Hetman fejlesztési és technológiai miniszter, Marcin Kierwinski belügy- és közigazgatási miniszter, valamint Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter lemondását.

Hirdetés

Budka, Kierwinski és Sienkiewicz a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO), Hetman pedig a szintén kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) listáján indul az európai parlamenti választásokon.

Kierwinskit a belügyminiszteri poszton Tomasz Siemoniak, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter helyettesíti, megtartva egyúttal az eddigi tisztségét is. Új vagyonügyi miniszternek a kormányfő Jakub Jaworowski közgazdászt jelöli. A kulturális tárca élére Hanna Wróblewska áll, a fejlesztési minisztériumot Krzysztof Paszyk irányítja majd.

A lengyel alkotmány szerint a kormányátalakítást a kormányfő javaslatára az államfő hajtja végre. Andrzej Duda elnök hétfőre tűzte ki az új miniszterek kinevezését.

Korábban írtuk

A négy hónappal ezelőtt kinevezett, most távozó miniszterekről Tusk kijelentette: tőlük „hatékony, időnként kemény” eljárást várt el, és feladatukat teljesítették. „Falbontás hónapjai voltak az utóbbiak, most a rendezés időszaka jön” – fogalmazott a kormányfő, utalva a tavaly novemberben végbement lengyelországi kormányváltásra.

Az eddigi kulturális miniszternek Tusk megköszönte, hogy „orvosolta a közmédia helyzetét”.

Bartlomiej Sienkiewicz decemberi hivatalba lépése után mélyreható változtatásokat hajtott végre a lengyel közmédiában, amelyeket az ellenzék, az alkotmánybíróság és a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) törvénytelennek minősített.

Tomasz Siemoniak új feladatairól beszélve Tusk közölte: a miniszter előkészítette a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló törvénytervezetet.

Hasonló testület, a 2007-2022 közötti lengyelországi orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság az előző, a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején jött létre. November végén azonban a lengyel parlamenti alsóház, a szejm felmentette a még a tavaly októberi parlamenti választások előtt az államfő által kinevezett bizottsági tagokat.

Az új bizottság felállításának témája azt követően merült fel, hogy hétfőn Fehéroroszországban politikai menedéket kért Tomasz Szmydt lengyel bíró. A varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság alkalmazottja ügyében a lengyel ügyészség a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján nyomoz. Szmydtől csütörtökön Lengyelországban megvonták bírói mentelmi jogát.