„Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, amilyen helyzetbe Európa került a bevándorlók miatt” – írta hétfőn Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, aki szerint „a német nép a vezetői ellen fordult”. Nem sokkal később a Fehér Házban azt hangoztatta: az Egyesült Államok „nem lesz menekülttábor”.

Az elnök kijelentette: az Egyesült Államok nem csupán menekülttábor nem lesz, de nem nyit az országban befogadó központokat sem. 

Trump kiállt kormánya menekültpolitikája mellett, és a demokrata párti törvényhozókat okolva az átfogó bevándorlási törvény elmaradásáért, ismételten felszólította őket, hogy kezdjenek tárgyalásokat a republikánusokkal. Azt mondta: az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók „halált és rombolást” hoznak. Megismételte korábban már többször is kifejtett meggyőződését, hogy „egy ország határok nélkül egyáltalán nem ország”.

Hétfőn reggel Donald Trump Twitter-bejegyzésben bírálta a német bevándorlás-politikát. Üzenetében az amerikai elnök úgy vélekedett, hogy a migránskérdés „megrázkódtatja a már amúgy is erőtlen berlini koalíciót”. 

Donald Trump leszögezte: „Németországban növekszik a bűnözés. Nagy hibát követtek el mindenütt Európában azzal, hogy emberek millióit engedték be, akik erőteljesen és erőszakosan megváltoztatják kultúrájukat”. 

Az elnök hozzátette: „nem akarjuk, hogy ami a bevándorlás miatt Európában történik, megtörténjék nálunk is”. Az elnök nem először bírálja egyes európai országok menekültpolitikáját, már a 2016-os elnökválasztási kampánya során is többször ostorozta ezt. Trump többször is bírálta Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját.

Hétfőn az ENSZ főtitkára, António Guterres a szóvivője útján közölte: álláspontja szerint a menekült és migráns gyermekeknek „nem szabad traumákat okozni azzal, hogy elszakítják őket a szüleiktől”. Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának vezetője szintén elítélte és „lelkiismeretlennek” minősítette az amerikai gyakorlatot.