Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Indítványában Jevgenyij Tancsev aláhúzta: noha a jogszabályt tavaly novemberben módosították, nem egyértelmű, hogy ezzel megszűntek-e a jogsértések, így továbbra is fontos, hogy az ügyben döntés szülessen.

Mint írta, az uniós normákkal ellentétes előírások sértették a bírói függetlenség követelményeit, „alkalmasak voltak arra, hogy a testületet külső beavatkozásnak és nyomásnak tegyék ki a köztársasági elnök részéről”, ami befolyásolhatja az objektív függetlenséget és ítélkezést.

Ítélethirdetés a következő hónapokban várható.

A luxembourgi székhelyű törvényszék tavaly októberben elrendelte a vitatott törvény aggályos elemeinek felfüggesztését, és ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére.

Egy hónappal később a lengyel parlament változtatásokat eszközölt a kifogásolt rendelkezéseken.

A törvény korábbi változata értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkorhatárt elérő bírák csak az elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat, amivel sokak szerint az utolsó független bíróság is megszűnt volna rendesen működni Lengyelországban.

Ezen módosítással azonban a kényszernyugdíjazott bírák igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre, a jelenlegi tagok szolgálatának meghosszabbításhoz pedig nincs szükség államfői engedélyre. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és kiterjesztés egyáltalán nem lehetséges.

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul, függetlenül eljárva javaslatot terjesszen a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozólag. Ezen vélemény nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiatt, hogy – a bírálók szerint – csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.