A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésben reagált az orosz nagykövetség David Pressman amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatójára, valamint a Nemzetközi Beruházási Bank és annak vezető tisztségviselői elleni washingtoni szankciókra.

Hirdetés

Az Egyesült Államok politikáját az utóbbi években a diktátumok és a tárgyalási hajlandóság, illetőleg képtelenség jellemzi, a diplomáciát szankciókkal helyettesítik, fogalmazott a nagykövetség. A bejegyzés szerint „annak módja, ahogyan az amerikai nagykövetség a washingtoni szankciógépezet egy újabb, lényegében rutinszerű és jelentéktelen akciójának bejelentését keretbe foglalta, a tekintélyelvű külpolitika szemléletes demonstrációja volt, és csak egyetlen célja volt – megmutatni, hogy ki a főnök, és mi történhet, ha valaki nem mer engedelmeskedni neki”.

Az orosz diplomáciai képviselet szerint „az 1956-os szabadságharcosok leszármazottjai, akikre Pressman úr előszeretettel hivatkozik számos oroszellenes beszédében, határozottan elutasítanak minden külső nyomást, és ezt egész történelmük során jól bizonyították”. Mint írták, több diplomáciára és kevesebb diktátumra van szükség, ez azonban nem jellemző az amerikai követségre.

„Szégyen, hogy ezeknek a neokolonialista törekvéseknek a járulékos áldozata egy jól működő, bevált nemzetközi fejlesztési bank és azok az emberek, akik életüket a modernizációjának és a modern piaci követelményekre való áttérésnek szentelték”, fogalmazott a nagykövetség, hozzátéve: „ilyen az USA aggodalma a szabad piacgazdaságért”.

Korábban írtuk