Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet (szerk.)
Hirdetés

Közleményében a testület arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen el kell kerülni a gazdasági károkat, amelyeket egy esetlegesen megállapodás nélküli Brexit okozna, és fontolóra kell venni Theresa May brit miniszterelnök javaslatát a brit uniós tagság megszűnése határidejének további halasztásáról.

Az elnökök értekezlete azt várja, hogy a brit kormányfő nem érkezik üres kézzel a szerdán tartandó rendkívüli uniós csúcsra. A testület reméli, hogy May a brit parlamentben történt előrelépésről, a viták várható kilátásáról számoljon be, és arról, várható-e szilárd parlamenti többség a megállapodás elfogadásához. Ha nem, egyértelműen ki kell nyilvánítania, milyen utat kíván választani, legyen az újabb népszavazás kiírása, vagy a Brexit visszavonása.

A Brexit semmilyen formában sem zavarhatja az Európai Unió törekvéseit az előtte álló kihívások kezelésében. Az Egyesült Királyságnak pedig kötelessége, hogy a kilépése határidejének hosszabb kiterjesztése esetén részt vegyen az európai parlamenti választásokon – tették hozzá.

Theresa May: a csúcs célja a Brexit dátumának elhalasztása

A brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztása az Európai Tanács soron kívüli ülésének célja a rendezett, megállapodással végződő kiválás érdekében – jelentette ki a brit kormányfő szerdán Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcsra érkezve.

Theresa May újságíróknak hangsúlyozta, sajnálja, hogy a londoni parlamentnek ez ideáig nem sikerült döntésre jutnia a kilépési megállapodás elfogadását illetően. Hozzátette, azon dolgozik, hogy kompromisszumok árán elfogadják a megállapodást, és az Egyesült Királyság a lehető leghamarabb elhagyhassa az Európai Uniót.

Mint mondta, több időre van szükség ahhoz, hogy az ország uniós tagságának megszűnése feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodást elfogadja a brit törvényhozás alsóháza.

Hozzáfűzte, a zökkenőmentes és rendezett módon való kilépés legkedvezőbb határideje június 30. lenne. Nagy-Britannia a legutóbbi, március végén rendezett uniós csúcstalálkozón meghatározott időben, május 22-én is kész lehet a kilépésre, hogy „egy fényesebb jövő építésébe kezdjen” – tette hozzá.

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak szerdán az Európai Unió tagállamainak vezetői, amelynek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása lesz.

A brit kormány múlt héten június 30-ig terjedő hosszabbítást kért, míg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke diplomáciai források szerint rugalmas, akár egy évig tartó halasztást javasolhat a kiválás határidejére. A jelenlegi jogi helyzet szerint, ha elutasítják May indokait a további halasztásra, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból.