December 8-án megválasztotta a német parlament kancellárnak Olaf Scholz szociáldemokrata politikust. A Scholz-kormány három pártból álló koalíció. A koalíció részei a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP). Scholzról érdemes megjegyezni, hogy korábban pénzmosási botrányba keveredett és az ügy még mindig folyamatban van. Az új zöld külügyminiszter, Annalena Baerbock pedig hazudott a tanulmányairól, a munkahelyéről, plagizált, illetve „elfelejtette” bevallani a jövedelme egy részét, tehát adót csalt.

Komoly szakmai kritika is megfogalmazódik a baloldali kormánykoalícióval szemben, hiszen a klímaügyi „szuperminisztériumnak” nevezett új gazdasági és klímavédelmi minisztériumot egy filozófus végzettségű zöld politikus vezeti. Az új berlini kormány erősen baloldali fordulatot hozhat magától az élet szinte valamennyi területén. Németországot „bevándorlóországgá” nyilváníthatják, támogatják minden téren az LMBTQ-propagandát, ezentúl az adófizetőkkel fizettetnék meg a nemváltó műtéteket és az abortuszt is. Orbán Viktor szerint Merkel távozása után új, nyílt sisakos idők jönnek – írja az Origo.hu.

Hirdetés

2021. december 8-án választotta meg a német szövetségi parlament kancellárnak a szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholzot, aki az előző, Angela Merkel vezette kormányban alkancellár és pénzügyminiszter volt. A baloldali politikus ez után átvette megbízólevelét Frank-Walter Steinmeier szövetségi köztársasági elnöktől, majd letette hivatali esküjét a parlamentben.

Esküjének szövegéből kihagyta azt a szabadon választható részt, hogy „Isten engem úgy segéljen. Ez jelzésértékűnek tekinthető. Scholz egyébként tagja volt a Német Evangélikus Egyháznak, de kilépett onnan.

Scholzot a szeptember végi választás előtt néhány nappal a parlament pénzügyi bizottságában hallgatták meg.

Az ügyészség ugyanis az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolta meg a Scholz közvetlen felügyelete alá tartozó Financial Intelligence Unit (FIU) nevű, a pénzmosás elleni küzdelemért felelős hivatalt, továbbá azzal is, hogy számos gyanús nemzetközi pénzügyi tranzakcióról, például több millió eurós összegű, Afrikába irányuló kifizetésekről nem tájékoztatta a rendőrséget.

A további részletekről IDE kattintva az Origo honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk