Jó hangulatban zajlott a német evangélikus egyház harmincnyolcadik egyháznapja Nürnbergben június 7. és 11. között. „Az egyháznap egyedi: színes hitbéli, kulturális és zenei fesztivál, kritikus viták platformja, és semmihez nem hasonlítható alkalom a közösség megélésére” – olvasható az esemény honlapján.

Hirdetés

A három százalékos istentisztelet-látogatási aránnyal működő egyház a tavalyi évben ünnepelte az egyházelhagyók új rekordját is:

380 ezren léptek ki az evangélikus egyházból, annyian, mint soha korábban. 2021-hez képest százezer fővel sikerült növelni azok számát, akik egy év alatt faképnél hagyták a kereszténység e sajátosan német válfaját.

Hasonlóan kirobbanó siker volt az egyháznap záróistentisztelete, melyen az igét Quinton Ceasar Kelet-Frízföldön szolgáló „teológus-aktivista-lelkipásztor” hirdette. Ceasar tiszteletes hangsúlyozta:

„Itt az idő elmondani, hogy mi vagyunk az utolsó generáció. Itt az idő kimondani: black lives always matter. Itt az idő kimondani: Isten queer.”

A tizenéves kaliforniai alterlányok woke szólamainak megismétlése után a migrációs politikára tért át.

„Itt az idő kimondani: we leave no one to die! Ismét itt az idő kimondani: küldünk egy hajót és még sokkal többet is”

– utalt a Földközi-tengeren fekete-afrikaiak százait átkompoló NGO-hajókra.

„Safer spaces for all” – sütötte el a német lelkipásztor a német evangélikus egyház Németországban tartott egyháznapján a harmadik angol nyelvű woke szlogent.

„Jézus, aki maga is menekült, menekülő, menedékkérő, azt mondja: ne csak a szíveiteket nyissátok meg! Nyissátok meg a határaitokat is!”

– mondta. Felszólította hallgatóságát arra is, hogy mivel „mindannyiunknak vannak privilégiumai”, ezért „fel tudunk lépni a több igazságosság érdekében.” Azt is világossá tette:

„Itt az idő, hogy odaragasszuk magunkat Jézus megszabadító szeretetéhez. Nem az intézményekhez, a hatalomhoz, a hagyományokhoz, a származáshoz, a heteronormativitáshoz.”

Zárásul leszögezte:

„A szeretet még soha nem volt tömegmozgalom, de én optimista vagyok. Ámen.”

A szentbeszéd után a népéneket éneklő vegyeskar karmestere rézfúvós hangszeréből buborékot fújt, majd hajlongva üveggömböt egyensúlyozott kezében, végül nagy buborékfújó pálcák segítségével töltötte be szappanbuborékkal az összegyűlt evangélikusok szívét és lelkét – ismerteti cikkében a Mandiner.

Korábban írtuk