Karl Lauterbach a Bild című lap hírportálján ismertetett nyilatkozatában kiemelte: éppen egy hónapja jósolta meg, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának szétterjedése miatt elindult ötödik járványhullám február közepéig emelkedik, majd leszálló ágba kerül.

Hirdetés

Ez így is történt, „az omikronhullám túl van a csúcson”, és ez lehetőséget ad „mértékletes lazításokra” – mondta a legelismertebb járványtani szakértők közé tartozó miniszter.

A szociáldemokrata (SPD) politikus – a kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója – elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek szerdai tanácskozására készített előterjesztést, amely szerint a csillagászati tavasz kezdetéig, március 20-ig fokozatosan visszavonnak számos járványlassító szabályt.

A legsúlyosabb korlátozásokat le lehet bontani, „de nem többet, nehogy újabb emelkedést kockáztassunk” – mondta Karl Lauterbach.

Korábban írtuk

A terv szerint első lépésként tízről húszra emelnék a létszámhatárt a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen oltottak és a fertőzésen igazoltan átesettek részvételével tartott családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken. Eltörölnék azt a szabályt is, hogy az oltatlanok kizárólag az alapellátást biztosító üzletekbe léphetnek be.

Második lépésként, március 4-től az oltatlanok – friss negatív gyorsteszt lelettel – ismét járhatnának vendéglőbe, és igénybe vehetnének számos szolgáltatást, például megszállhatnának hotelben. Lazítanák a tömegrendezvényekre vonatkozó korlátozásokat is.

Harmadik lépésként, március 20-tól egy sor további szabályt is törölnének, például azt, hogy kötelező biztosítani az otthoni munkavégzés lehetőségét minden dolgozónak, akik személyes jelenléte nem elengedhetetlen a munkahelyen.

Az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedések – közösségi maszkviselés, társas távolságtartás – a tavasz kezdetével is érvényben maradnának.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 159 217 ember szervezetében mutatták ki a vírust Németországban. Ez nagyjából hat százalékos csökkenés az egy héttel korábbi 169 571-hez képest. A legfontosabb járványügyi mutatószámok közé tartozó hétnapi fertőzésgyakoriság – az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma 1441-ről 1437-re csökkent.

Az új esetekkel együtt 12 580 343 fertőződést regisztráltak a járvány 2020-as kezdete óta. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 243-mal emelkedett, 120 220-ra.