Egy friss nyomozás eredménye szerint öt szomáliai kalóz, akiket egy német hajó megtámadásáért ítéltek el, menedékkérőkként jelenleg segélyből élnek Németországban – írja a Die Welt cikkére hivatkozva a Breitbart London.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

2012-ben tíz szomáliai kalózt ítéltek el, miután két évvel korábban elfoglalták a Taipan nevű, német tartályhajót. A teljes bírósági procedúra több mint egymillió eurójába került a német államnak.

Az ítélethirdetés nem sokat lehetett tudni a kalózokról. Aztán tavasszal az Alternatíva Németországért (AfD) kérvényt nyújtott be a hamburgi bíróságon azt tudakolva, mi történt velük, hiszen mind a kiskorú, mind a felnőtt kalózokra kiszabott büntetés időtartama lejárt.

Akkor kiderült, hogy négyen visszatértek Szomáliába, egy Svédországba távozott, öten pedig Németországban nyújtottak be menedékkérelmet.

Neve elhallgatása mellett az egyik kalóz nyilatkozott a Die Weltnek, és azt állította, mind őt, mind a többieket már a börtönben felkeresték a nyitott határokért küzdő szervezetek képviselői, majd amikor szabadultak, az önkéntesek segítségével iskolába járhattak. Közülük a legidősebb, egy negyvenes éveiben járó férfi, nem tudott megtanulni németül és mind a mai napig egy menekültszállón él.

A nyilatkozó férfi azt mondta, idegesítette az AfD kérdezősködése, mert szerinte csak a kalózt látják benne az emberek annak ellenére, hogy szabadulása óta nem volt dolga a rendőrséggel. Megnősült, van egy kislánya, és havonta közel ezer eurót kap a német államtól.

„A lányom itt született és itt is nő majd fel” – állította.