A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég az MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint tavaly az európai pénzügyi szolgáltatóknál frissen kinevezett vállalati igazgatósági tagok 44 százaléka volt nő, ami 7 százalékpontos visszaesés az előző évhez képest. A vizsgált igazgatótanácsokban összességében 57 százalék volt a férfiak aránya.

Hirdetés

A tőzsdén jegyzett európai pénzügyi szolgáltatók harmadánál a női tagok aránya nem éri el a 40 százalékot, amit egy uniós irányelv 2026-ra kötelező minimumként előír a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatok számára az ügyvezetői tanácsokban. Ugyanez a határ az összes tanácsra 33 százalék – tették hozzá.

A pénzügyi szolgáltató cégek körében változatlanul a vezetői pozícióban szerzett tapasztalat volt a legfontosabb kritérium az új igazgatósági tagok kiválasztásánál, 59 százalékuk rendelkezett ezzel 2023-ban. A jelenlegi tagok között a nők 51 százaléka, míg a férfiak 64 százaléka rendelkezik ilyen háttérrel.

A társaságokban az új kinevezettek 36 százaléka rendelkezett politikai tapasztalatokkal, 27 százalékuk technológiai, 22 százalékuk hozott fenntarthatósági háttértudást a vezetésbe.

Korábban írtuk