Josep Borrell közleményében hangsúlyozta, a döntés tovább fokozza a független civil társadalommal és médiával szembeni, az Ukrajna elleni háborúval összefüggésben kifejtett „kemény fellépést” Oroszországban.

Hirdetés

Emlékeztetett: a fórum 2011 óta fogja össze a közös polgári értékekkel rendelkező orosz és európai nem kormányzati szervezeteket. „Értékes híd, mely összeköti a független orosz civil társadalmi szereplőket európai partnereikkel” – fogalmazott.

Borrell hangsúlyozta: az Európai Unió ismételten felszólítja az orosz hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül az úgynevezett nemkívánatos szervezetekre és külföldi ügynökökre vonatkozó jogszabályokat, amelyek – szavai szerint – súlyosan korlátozzák az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadságot. A jogszabályok visszavonására véleménye szerint azért van szükség, hogy az orosz jogrendet összhangba hozzák Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel.

Közölte: az Európai Unió szolidaritást vállal mindazon orosz állampolgárokkal, akiket akadályoznak emberi jogaik gyakorlásában. Az EU továbbra is támogatni fogja az orosz civil társadalmi szervezetek, emberi jogi aktivisták, a független média és az újságírók munkáját Oroszországon belül és kívül – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Korábban írtuk