Az amerikai lap arról írt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán komoly nyomás alá helyezte Benjamin Netanjahut a gázai övezet jövőjével kapcsolatban, nyomatékosítva, hogy a Biden-kormány meglehetősen frusztrált az izraeli kormányfő minap elhangzott kijelentéseit illetően – írja szemléjében a Hetek.

Hirdetés

A Közel-Keleten turnézott az amerikai külügyminisztter

Az amerikai diplomata egy hete ismét körbejárta a Közel-Kelet több országát, hogy izraeli és arab vezetőkkel tárgyaljon Gáza lehetséges jövőjéről, és a Hamasszal vívott háború lezárásáról. A katonai csapásokat illetően azonban komoly nézetkülönbség van a Biden-, és a Netanjahu-kormány között. Ennek az oka az, hogy Jeruzsálem elutasítja azokat a washingtoni javaslatokat, amelyek a háború utáni Gázára vonatkoznak.

Az NBC-nek nyilatkozó Izraelből hazatérő kormányzati tisztviselők azt mondták, hogy Netanjahu egy kivételével, az összes amerikai javaslatot elutasította – az egyetlen pont, amelyet az izraeli kormány elfogadott, hogy ne támadja meg a Hezbollah-ot Libanon területén. A lap forrásai szerint az amerikai kormány igazi sikere az volt, hogy meg tudták nyerni Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörököst annak, hogy segítsen a gázai övezet háború utáni újraépítésében. Az arab vezetők azt is támogatnák, hogy egy új, megreformált palesztin kormány felügyelje Gázát.

Készek lennének megbuktatni az izraeli miniszterelnököt

Szaúd-Arábia egyébként Davosban azt is felajánlotta, hogy kész rendezni a kapcsolatait Izraellel az újraépítési megállapodás keretében, de csak abban az esetben, hogyha az izraeli kormány megnyitja az utat a palesztin államiság felé. Ezt az ajánlatot viszont Netanjahu egyértelműen visszautasította, azt mondta Blinkennek, hogy nem áll szándékában olyan megállapodást kötni, amely lehetővé teszi egy palesztin állam létrejöttét.

Korábban írtuk

A lap forrásai elárulták, hogy Washington most más izraeli és civil vezetőkkel vette fel a kapcsolatot, hogy lerakja egy poszt-Netanjahu kormány alapjait. Ennek fényében találkozott Blinken a háborús kabinet többi tagjával is, valamint az izraeli politikai szcéna más ellenzéki vezetőivel, köztük Jair Lapid volt miniszterelnökkel is.

Az NBC azt írja, Washington minden terve most egy Palesztin állam létrehozása körül forog, amivel viszont a Biden-kormánynak egyszerűen meg kell várnia Benjamin Netanjahu megbukását. Az izraeli kormányfő viszont a külügyminiszterrel való megbeszélését követően elég világos üzenetet küldött Washington felé is, a Hamasz elleni háborút készek akár további egy éven át folytatni, hogyha szükséges.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Hetek oldalán.