Hirdetés

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a 11 napos Falak őre nevű hadművelet után megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait.

Netanjahu szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

„Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamász sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények” – mondta az izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásáról sugárzott beszédében, melyben köszönetet mondott az izraeli népnek a harcok során tanúsított „kitartásáért” is.

„Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna” – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására, mert biztonságosabb eszközökkel jobb eredményeket lehetett elérni.

„Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket” – mondta. Kifejtette, hogy a Hamászra „elképzelhetetlen” csapást mérve, Izrael teljesítette célkitűzését, mert elpusztította a Gázában kiépített alagút-hálózatot, amely szerinte „halálcsapdává” vált, valamint „hatalmas csapásokkal” sújtották a szervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

„A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet, és a továbbiakban nem fogjuk eltűrni rakéták ‘csöpögtetését’ sem, más erővel fogunk válaszolni minden, a Gázai övezet környékén, vagy Izraelben bárhol máshol élők elleni agresszióra” – emelte ki Netanjahu. „Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamászban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak” – tette hozzá.

A május 10-én kezdődött, 11 napos, az Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között zajlott Falak őre hadműveletben a felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, s a támadásokban legalább 232 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint.

Korábban írtuk