HAARETZ

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ma egy kabinetülésen azt mondta, hogy George Soros, „a zsidó milliárdos” áll a tiltakozó kampány mögött, amelyet azért indítottak, mert Izrael több ezer afrikai menedékkérőt akar deportálni.

Fotó: MTI, archív

Netanjahu hozzátette: „George Soros pénzeli is a tiltakozásokat. Obama kétmillió betüremkedőt deportált, és akkor egy szót sem szóltak.”

A miniszterelnök Ofir Akunisz, Likud párti miniszter megjegyzésére reagált. Ő azt mondta, hogy a mostani tiltakozók egy része szélsőbaloldali, és őket európai országok pénzelik. 

Az izraeli bevándorlási hatóság ma kezdte meg az Eritreából és Szudánból jött menedékkérőknek a deportációs figyelmeztetések kézbesítését.

A gyermekek nélküli férfiak legutolsó vízum-meghosszabbításukat egy olyan levél kíséretében kapják meg, amelyben közlik velük, hogy az országot az elkövetkező hatvan napon belül el kell hagyniuk, máskülönben bezárhatják őket meghatározatlan időre.

A hatóság emberei informálják majd őket, hogy vagy távoznak Ruandába, vagy hazatérnek. 3500 dollárt kapnak a reptéren beszállás előtt.

A hatóság számadatai szerint mintegy 39 000 eritreai és szudáni él Izraelben, beleértve ötezer gyermeket.

Pillanatnyilag nők, gyermekek, gyermekek apjai nem kapnak deportációs figyelmeztetést, de olyanok sem, akiket rabszolga-kereskedelem vagy emberkereskedelem áldozatának tekintenek és azok sem, akik 2017 végéig menedéket kértek, de választ nem kaptak.

Az ismertetés leírása előtt megnéztük az MTI-t, van-e erről szóló hír.

Van. Shiri Zsuzsa Jeruzsálemből keltezett tudósítása. Csak éppen Soros neve hiányzik belőle.

Shiri fizetése az MTI közleménye szerint havi hatezer dollár (közpénz).

Netán vagy emelni kellene gázsiját, vagy egy bekötetlen szemű tudósítót felvenni mellé.

Lovas István