A szombaton esedékes koronázás fontos pillanat III. Károly számára. Annak ellenére, hogy uralkodói jogait már a néhai II. Erzsébet királynő halálának másnapja óta gyakorolja, a koronázást övező érdeklődés miatt ekkor lesz igazán lehetősége, hogy megmutassa a Nemzetközösségnek és a világnak, hogy uralkodása modern, hatékonyabb és érzékenyebb lesz a brit imperializmus örökségével szemben. A The Telegraph című konzervatív brit napilap arról írt, Károly azt szeretné, ha sokszínű gyülekezet lenne tanúja a történelmi eseménynek, és meghívta számos jótékonysági szervezete, valamint az önkéntes szektor képviselőit is.

Hirdetés

Nem is feltétlenül az eseményre meghívott vendégsereg összetételével lehet probléma, hanem azzal a környezettel, melyben mindez megtörténik: a monarchia helyzete ugyanis kimondható, hogy megrendült.

A monarchia általános támogatottsága erős, de a fiatalokat tekintve borús az összkép

A YouGov közvélemény-kutató április közepén lezárult felmérése szerint a 18–24 éves britek közel 40 százaléka a király koronázásának közeledtével inkább egy választott államfőre épülő államformát támogatna, mintsem a monarchia megtartását. A felmérésből az is kiderült, kevesebben mondták azt, hogy érdekli őket a királyi család, mint azt, hogy nem érdekli őket. A 65 év felettiek támogatták leginkább a monarchiát (78 százalék).

A közvélemény-kutatás szerint a fiatalabbak 38 százaléka támogatja a választott államfőt, ezzel szemben a monarchiát csak 32 százalék, 30 százalékuk pedig azt mondta, hogy nem tudja.

Korábban írtuk

Az összegzések ugyanakkor a monarchia széles körű támogatására utalnak: a megkérdezettek 58 százaléka jobban kedveli azt, mint a választott államfő lehetőségét, amely mellett a résztvevők 26 százaléka foglalt állást.

Károly személyét tekintve is megosztott a brit társadalom. A britek közel fele – 49 százalékuk – még mindig úgy gondolja, hogy jól végzi a munkáját – derült ki a koronázása előtt egy héttel közzétett, az Ipsos által készített felmérésből, miközben menye, Katalin hercegné a legkedveltebb királyi személy.

A monarchia népszerűsége és elfogadottsága kétségtelenül pénzkérdés is

Károly egy karcsúsított monarchiát szeretne, amelynek működtetése kevésbé lenne költséges, édesanyja pedig azt mondta, hogy a királyi család csak a nép támogatásával létezik. Míg a brit újságok többsége még mindig támogatja a királyi családot, és tudósít gyárlátogatásaikról vagy iskolalátogatásaikról, addig néhány szkeptikusabb, mint például a The Guardian, a család átláthatatlan pénzügyeit vizsgálta. A király személyes vagyonát csaknem kétmilliárd fontra (851,7 milliárd forintra) becsülte – ez kétségkívül jelentős összeg, azonban a királyi család költekezése az utóbbi években rendszeresen tárgyalt téma volt a világsajtóban. A kiadások ráadásul minden jel szerint tovább nőnek majd.

A monarchia emiatt igyekszik kiemelten odafigyelni a koronázási kiadásokra. A múlt hónapban jelentették be, hogy Kamilla királyné Mária királynő koronáját fogja viselni, amelyet 1911-ben Károly dédnagymamája számára készítettek. Ez az első alkalom 1727 óta, hogy egy korábbi királynő koronáját újra felhasználják. A palota szerint ezt a fenntarthatóság és a hatékonyság érdekében teszik.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.