Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Costa második kormányában Mário Centeno, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke folytathatja a pénzügyi tárca vezetőjeként, és továbbra is Augusto Santos Silva marad a külügyminiszter. A szombaton hivatalba lépő kabinet 11 férfiból és nyolc nőből áll.

António Costa a klímaváltozással és a lakosság elöregedésével kapcsolatos teendőket, valamint a társadalmi egyenlőség és a digitális fejlődés elősegítését nevezte meg olyan problémaként, amelyet új kormánya prioritásként kíván kezelni.

Az október 6-i parlamenti választást a PS nyerte meg, de a megszerzett 108 parlamenti mandátummal nem sikerült többségre szert tennie a 230 fős parlamentben. Emiatt a párt kisebbségi kormányának folyamatosan tárgyalnia kell majd más pártokkal az egyes jogszabályok elfogadtatása érdekében. A 19 parlamenti helyet szerző radikális Baloldali Blokk (BE) és a 12-t szerző zöld-kommunista szövetség, az Egyesült Demokratikus Koalíció (CDU) is jelezte együttműködési készségét.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök az új kormány beiktatásakor elmondott beszédében elismerte, hogy Costa előző kormánya teljesítette az általa kitűzött célok legtöbbjét, ugyanakkor felhívta az új kormány figyelmét azokra a célokra, amelyeknek a teljesítésével még adósak. Ezek között elsősorban a korrupció elleni harc fokozását, a tartós növekedés megteremtését, a külkereskedelmi mérleg javítását, a bérek közötti egyenlőtlenségek csökkentését, valamint a szociális infrastruktúrákhoz és rendszerekhez való jobb hozzáférés megteremtését említette.

Beiktatási beszédében Costa maga is számba vette a kormánya előtt álló nehézségeket. „Nem elég növekedni. Legalább egy évtizedes gazdasági és társadalmi konvergenciára van szükség az EU-val. Nem elég csökkenteni a hiányt. Arra is szükség van, hogy az államadósságot a GDP (bruttó hazai termék) 100 százaléka alá csökkentsük” – mondta.

A miniszterelnök kiemelte, hogy kormánya egyik célja a 750 eurós (mintegy 247 ezer forint) minimálbér elérése 2023-ra. Hozzátette, hogy a tervezett emelésnek meg kell haladnia az előző törvényhozási időszakban már elért csaknem 20 százalékos minimálbér-növekedést.