Fotó: ShutterStock.com/Gogaspb (illusztráció)
Hirdetés

A vírus egy hete jelent meg, és eddig összesen 787 személynél készítettek laboratóriumi teszteket, ennek negyede a hét végén készült – írta Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren.

Az új koronavírus esetekből 22 Észak-Olaszországgal, négy az amerikai Bostonnal kapcsolatos. A betegeket Prágában és Ústí nad Labemben kezelik.

Andrej Babis olasz kormányfő vasárnap annak a véleménynek adott hangot, hogy Olaszországnak meg kell tiltania állampolgárai számára, hogy külföldre utazzanak meggátolandó a koronavírus terjedését.

A cseh televíziónak adott nyilatkozatában a Babis hangoztatta, hogy Giuseppe Conte kormányfőnek kell felszólítania az olaszokat arra, hogy ne utazzanak Európába, mert „mi itt a schengeni-övezeten belül nem rendelhetünk el egy ilyen intézkedést”.

Felszólította egyben az Olaszországban lévő cseheket, köztük az ott dolgozókat is arra, hogy térjenek haza, és úgy vélte, a turistaúton tartózkodóknak azonnal haza kell térniük.

Csehországban az egészségügyi tárca szerint már több mint ezer ember van házi karanténban, telefonon vannak kapcsolatban az orvosokkal, akik szükség esetén felkeresik őket. Olaszországból visszatérő minden személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, a pilóták és az egészségügyi személyzet.

A hatóságok szombattól leállították a vízumkiadást az Iránból Csehországba készülő személyek számára. Továbbra is szünetel a légi közlekedés Prága és Észak-Olaszország, Dél-Korea valamint Kína között.

Hétfőn mintegy tíz cseh-osztrák és cseh-német határátkelőhelyen megkezdik a Csehországba érkező összes személy szúrópróbaszerű vizsgálatát, hogy nincs-e lázuk.

Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter a tárca honlapján közölte, hogy az állam a CMZRB bankban fél, esetleg egymilliárd koronás pénzalapot hoz létre a járvány sújtotta vállalkozók megsegítésére. A vállalkozók kamatnélküli kölcsönt kaphatnak a törlesztés egy éves elhalasztásával. Mérlegelik a közvetlen támogatásokat is.


Belgiumban újabb 31 megbetegedést azonosítottak, így kereken 200-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban – olvasható a belga közegészségügyi hivatal vasárnapi közleményében.

16 esetet Flandriában, 7-et a vallón régióban, és 8 megbetegedést Brüsszelben diagnosztizáltak.

A napokban több mint 1200 tesztet végeztek el a fertőzés gyanújával kezelt pácienseken.

A hivatal szerint a járvány „még mindig csak korlátozott mértékben” terjed Belgiumban. A pozitív esetek többsége külföldi útról visszatért személy.

Hollandiában két újabb koronavírussal fertőzött személy halt meg, amivel háromra emelkedett a Covid-19 vírus halálos áldozatainak a száma – közölték vasárnap holland egészségügyi illetékesek.

Mindkét halálos áldozat nyolcvan éven felüli férfi, akiket kórházban kezeltek, és korábban más betegségeik is voltak.

A koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra 265-ra emelkedett az egy nappal korábbi 188-ról. Közülük 131-en a közelmúltban Olaszországban jártak, a koronavírus-járvány európai gócpontjában.

A holland külügyminisztérium vasárnap felszólított mindenkit, hogy ne utazzon Észak-Olaszországba, amelyet vesztegzár alá helyezett az olasz kormány a koronavírus terjedésének feltartóztatására. Azt is tanácsolta az ott tartózkodó hollandoknak, hogy hagyják el az észak-olasz térséget.


A koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket Németországban – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere egy vasárnapi nyilatkozatában.

Jens Spahn kiemelte: „nyomatékosan bátorítja” a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását.

Mint mondta, eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig „a dinamikusan változó helyzetre tekintettel gyorsan változtatni kell”.

Aláhúzta, hogy a rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági érdekeknél előbbre való. Hozzátette, hogy a következő napokban elkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként lehet enyhíteni a rendezvények elmaradásából fakadó pénzügyi, gazdasági károkat.

Németországban a járványügyi védekezés tartományi feladat, a szövetségi kormány így csak ajánlásokat tehet és összehangolhatja az erőfeszítéseket.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, vasárnap délutáni összesítése szerint 902 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

A járványnak eddig egy német állampolgárságú halálos áldozata van, a 60 éves férfi Egyiptomban hunyt el vasárnap, a helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint egy hete érkezett az országba.

Németországban a védekezés eddig nem járt komolyabb korlátozásokkal. Lemondtak ugyan több tömegrendezvény – például a Lipcsei Könyvvásárt -, de a mindennapi élet nem változott meg számottevően. Jens Spahn vasárnapi nyilatkozata alapján nem biztos, hogy ez sokáig így marad.

A miniszter hangsúlyozta: a legfőbb cél a járvány megfékezése, mert minél lassabban terjed a vírus, annál jobban megbirkózik vele az egészségügyi rendszer. Ezért mindenkinek végig kell gondolnia, „mi az, ami annyira fontos, hogy a következő két-három hónapban nem lehet nélkülözni, legyen az egy szórakozóhely meglátogatása, egy családi körben megünnepelt születésnap vagy egyesületi ülés”.

„Bízom benne, hogy a polgárok okos döntéseket hoznak” – fogalmazott Jens Spahn, kiemelve, hogy az elővigyázatosság főleg az idősek és krónikus betegek védelmét szolgálja.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 105 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány 101 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.