Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint „Oroszország határozott tiltakozását fejezi ki az ellen, hogy Oslo 15 orosz diplomatát utasított ki áprilisban; egyúttal sajnálatát fejezi ki, hogy a norvég fél a kiutasítással csak tovább súlyosbította a két ország között már amúgy is mélyponton lévő kapcsolatokat”.

Hirdetés

A tárca azt is közölte, hogy szerdán bekérették Robert Kvile moszkvai norvég nagykövetet és tájékoztatták arról, hogy az orosz diplomaták áprilisi kiutasítására adott válaszlépésről van szó. A nagykövettel azt is közölték, hogy Oroszország további megtorló lépésként korlátozni fogja a moszkvai norvég nagykövetség által foglalkoztatható orosz állampolgárok számát.

A norvég külügyminisztérium szóvivője, Ragnhild Simenstad az orosz kiutasításokra adott válaszában hangsúlyozta, hogy „a döntést megtorlásként értékelik, miközben Oroszország is tudja, hogy a területén dolgozó norvég diplomaták nem folytatnak az alapfeladatukkal össze nem egyeztethető tevékenységet”.

Norvégia április 13-án jelentette be 15 orosz diplomata kiutasítását, amit azzal indokoltak, hogy az érintett személyek Norvégia biztonságát veszélyeztető kémtevékenységet folytattak.

Korábban írtuk

A korábban szorosnak mondható orosz-norvég kapcsolatok azután romlottak meg, hogy Norvégia – noha nem tagja az Európai Uniónak -, szinte kivétel nélkül csatlakozott az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben foganatosított uniós szankciókhoz.