A 2036-ig elkölteni tervezett 600 milliárd norvég korona (20 ezer milliárd forint) pluszpénz azt jelenti, hogy duplájára emelkedik a jelenlegi éves katonai költségvetés. A többletkiadásokat még a norvég parlamentnek is jóvá kell hagynia, bár ez pusztán formalitásnak számít.

Hirdetés

„Olyan védelemre van szükségünk, amely alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez és fenyegetésekhez. Ez a terv történelmi lökést ad a norvég védelem számára” – jelentette ki Jonas Gahr Store miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva.

Míg a NATO a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott célt tartja szem előtt, ami a védelmi kiadásokat illeti, addig Norvégia GDP-arányosan mintegy 3 százalékot tervez költeni védelemre 2036-ra. Különösen jelentős beruházások várhatók az ország haditengerészetébe öt új fregattal és legalább öt tengeralattjáró tervezett beszerzésével.

A védelmi tárca elképzelései szerint a norvég hadsereg létszámát több mint 20 ezer fővel növelnék, beleértve a katonai, alkalmazotti és a tartalékos állományt.

Korábban írtuk